Pregled bibliografske jedinice broj: 138361
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 138361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane
(Fatty Acid Content of Human Milk and Infant Formulas)
Autori
Kačunko, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
04.07
Godina
2002
Stranica
56
Mentor
Delaš, Ivančica
Ključne riječi
dugolančane polinezasićene masne kiseline; majčino mlijeko; pripravci dječje hrane; novorođenčad; nedonoščad
(long chain polyunsaturated fatty acids; human milk; infant formulas; infants)
Sažetak
Odgovarajući sastav masnih kiselina membranskih lipida nužan je za izgradnju i funkciju nervnog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Ova sinteza moždanih struktura uključuje sintezu složenih lipida, od kojih mnogi u značajnoj mjeri sadrže esencijalne masne kiseline i njihove više homologe. Zadatak ovog rada bio je istražiti u kojoj mjeri sastav masnih kiselina ponuđene dječje hrane zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Uzorci dječje hrane ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : methanol, kako bi se dobili ukupni lipidi. Nakon metanolize određen je sastav masnih kiselina pomoću plinsko-masene kromatografije. Posebna pažnja usmjerena je na sadržaj dokozapentaenske (C20:5, n-3) i eikozaheksaenske (C22:6, n-3) kiseline. Rezultati pokazuju da većina pripravaka dječje hrane, namijenjenih supstituciji majčinog mlijeka, sadrži srednjelančane masne kiseline (C10:0, C12:0), kao i ostale zasićene masne kiseline, u količini dovoljnoj za energetske potrebe dojenčadi. Iako je linolna kiselina (C18:2, n-6) bila prisutna u omjeru koji bi trebao zadovoljiti potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, većina preparata nije sadržavala dovoljne količine dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, unatoč činjenici da su neophodne za nesmetani razvoj mozga, ignorirajući stalne preporuke da se ove kiseline koriste kao dodatak hrani za dojenčad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA