Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 137601

Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece


Gačić, Milica; Bolanča, Vesna
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece // Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
Zadar, 2003. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 137601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece
(Nutrient content of main meal (lunch) in kindergarten)

Autori
Gačić, Milica ; Bolanča, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje / - Zadar, 2003, 171-171

Skup
XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva pod pokroviteljstvom ministarstva zdravstva republike hrvatske

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrana; proteini; masti; ugljikohidrati; energetska vrijednost
(nutrition; proteins; fats; carbohydrates; energy value)

Sažetak
Prehrana ima presudnu ulogu na stanje ljudskog zdravlja tijekom cijelog života. Kada govorimo o djeci, tri su glavna faktora koja utječu na pravilan rast i razvoj: genetski, psihički i prehrana. Optimalno izbalansirana prehrana u dječjoj dobi odnosi se na ukupan dnevni unos kalorija i svakog pojedinog nutrijenta. Namirnice sadrže pet bitnih nutrijenata: ugljikohidrati, proteini, masti, minerali i vitamini. Svaki od tih elemenata daje važan doprinos zdravlju. U ovom smo se radu ograničili na ispitivanje količine ugljikohidrata, proteina i masti na osnovu čega je određena energetska vrijednost ručka u ustanovama predškolske dobi. Ispitivanja su provedena na petnaest vrtića Krapinsko-zagorske županije za djecu u dobi od četiri do šest godina. Rezultati pokazuju odstupanja ukupne energetske vrijednosti ručka u odnosu na preporučene dnevne količine kao i odstupanja udjela nutrijenta u obroku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Profili:

Avatar Url Vesna Bolanča (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gačić, Milica; Bolanča, Vesna
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece // Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
Zadar, 2003. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Gačić, M. & Bolanča, V. (2003) Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece. U: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje.
@article{article, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Milica and Bolan\v{c}a, Vesna}, year = {2003}, pages = {171-171}, keywords = {prehrana, proteini, masti, ugljikohidrati, energetska vrijednost}, title = {Udio nutrijenata u glavnom obroku (ru\v{c}ku) u ustanovama za pred\v{s}kolski odgoj djece}, keyword = {prehrana, proteini, masti, ugljikohidrati, energetska vrijednost}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Milica and Bolan\v{c}a, Vesna}, year = {2003}, pages = {171-171}, keywords = {nutrition, proteins, fats, carbohydrates, energy value}, title = {Nutrient content of main meal (lunch) in kindergarten}, keyword = {nutrition, proteins, fats, carbohydrates, energy value}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font