Pregled bibliografske jedinice broj: 137601
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece // Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
Zadar, 2003. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 137601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio nutrijenata u glavnom obroku (ručku) u ustanovama za predškolski odgoj djece
(Nutrient content of main meal (lunch) in kindergarten)
Autori
Gačić, Milica ; Bolanča, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
/ - Zadar, 2003, 171-171
Skup
XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva pod pokroviteljstvom ministarstva zdravstva republike hrvatske
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrana; proteini; masti; ugljikohidrati; energetska vrijednost
(nutrition; proteins; fats; carbohydrates; energy value)
Sažetak
Prehrana ima presudnu ulogu na stanje ljudskog zdravlja tijekom cijelog života. Kada govorimo o djeci, tri su glavna faktora koja utječu na pravilan rast i razvoj: genetski, psihički i prehrana. Optimalno izbalansirana prehrana u dječjoj dobi odnosi se na ukupan dnevni unos kalorija i svakog pojedinog nutrijenta. Namirnice sadrže pet bitnih nutrijenata: ugljikohidrati, proteini, masti, minerali i vitamini. Svaki od tih elemenata daje važan doprinos zdravlju. U ovom smo se radu ograničili na ispitivanje količine ugljikohidrata, proteina i masti na osnovu čega je određena energetska vrijednost ručka u ustanovama predškolske dobi. Ispitivanja su provedena na petnaest vrtića Krapinsko-zagorske županije za djecu u dobi od četiri do šest godina. Rezultati pokazuju odstupanja ukupne energetske vrijednosti ručka u odnosu na preporučene dnevne količine kao i odstupanja udjela nutrijenta u obroku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija