Pregled bibliografske jedinice broj: 137371
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 137371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora
(The Influence of a Fat Free Diet on the Fatty Acid Composition in Rats' Adipose Tissue and Spleen)
Autori
Petrović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2003
Stranica
67
Mentor
Delaš, Ivančica
Ključne riječi
adipozno tkivo; slezena; bezmasna dijeta; masne kiseline; pretilost
(adipose tissue; sleen; fat free diet; fatty acids; obesity)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je utvrditi utjecaj bezmasne dijete na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora. Muški štakori soja Wistar, stari dva mjeseca, hranjeni su kontrolnom dijetom (KD) i bezmasnom dijetom (BD) kroz 14 dana, uz slobodan pristup vodi i hrani. Nakon žrtvovanja, adipozno tkivo i slezena su homogenizirani, te je provedena ekstrakcija lipida smjesom otapala CHCl3:CH3OH. Kvalitativno određivanje sastava lipidaprovedeno je tankoslojnom kromatografijom, dok je kvantitativno određivanje sastava masnih kiselina provedeno pripravom metilnih estera masnih kiselina te identifikacijom plinsko-masenom kromatografijom. Promjene u sastavu masnih kiselina ukupnih lipida adipoznog tkiva nakon provedene četrnaestodnevne bezmasne dijete očitovale su se u smanjenom udjelu palmitoleinske kiseline uz porast linolne kiseline. Ostale promjene, iako vidljive, nisu bile statističke značajne. U sastavu masnih kiselina ukupnih lipida slezene nakon primjene BD došlo je do pada udjela palmitoleinske kiseline, dok ostale promjene također nisu bile statistički značajne. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti, da tijekom četrnaestodnevne BD dolazi do supstitucije esencijalnih masnih kiselina nezasićenim masnim kiselinama endogenog podrijetla, uz korištenje palmitoleinske kiseline kao prekursora, te se na taj način nastoji održati omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija