Pregled bibliografske jedinice broj: 135953
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 135953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi
(Identification of biologically active compounds in cocoa and cocoa liqour)
Autori
Topić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
2003
Stranica
49
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
flavonoidi; HPLC; kakao masa; kakao prah; metilksantini
(cocoa; cocoa liqour; HPLC; methylxanthines; polyphenols)
Sažetak
Proizvođači kave skloni su veličati vrijednosti čokolade kao funkicionalne hrane. Nekoliko kompanija trenutno podupire istraživanja pozitivnih svojstava čokolode i njihov učinak na zdravlje čime preporučuju njezino konzumiranje. Posebna pozornost dana je polifenolima, kao što su (+)-katehin i odgovarajući flavonoidi, koji se pojavljuju u čokoladi i koji smanjuju mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti kao i karcinoma. Glavni sastojak svih vrsta čokolade je kakao masa dobivena iz fermentiranog kakao zrna. Kakao zrno sadrži u izobilju polifenolne spojeve među kojima su najznačajniji (-)-epikatehin, (+)-katehin i njihovi procijanidinski oligomeri. Osim polifenola u kakau su također prisutni i metilksantini teobromin i kafein. U uzorcima kakao praha i kakao mase identificirani su neki flavonoidi i njihovi oligomeri, te metilksantini tekućinskom kromatografijom obrnutih faza uz UV-Diode Array detekciju. Analiza se provodila ekstrakcijom polifenola iz kakao praha prvo acetonom pa metanolom, dok se iz kakao mase polifenoli ekstrahiraju samo otopinom acetona, vode i octene kiseline. Polifenoli [(+)-katehin, (-)-epikatehin i procijanidini], metilksantini (teobromin i kafein) te kava kiselina eluirani s kolone idenificirani su s pomoću redosljeda izlaska i usporedbom UV-spektara uzorka i standarda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058024
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)