Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135953

Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi


Topić, Tanja
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 135953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi
(Identification of biologically active compounds in cocoa and cocoa liqour)

Autori
Topić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.12

Godina
2003

Stranica
49

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
flavonoidi; HPLC; kakao masa; kakao prah; metilksantini
(cocoa; cocoa liqour; HPLC; methylxanthines; polyphenols)

Sažetak
Proizvođači kave skloni su veličati vrijednosti čokolade kao funkicionalne hrane. Nekoliko kompanija trenutno podupire istraživanja pozitivnih svojstava čokolode i njihov učinak na zdravlje čime preporučuju njezino konzumiranje. Posebna pozornost dana je polifenolima, kao što su (+)-katehin i odgovarajući flavonoidi, koji se pojavljuju u čokoladi i koji smanjuju mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti kao i karcinoma. Glavni sastojak svih vrsta čokolade je kakao masa dobivena iz fermentiranog kakao zrna. Kakao zrno sadrži u izobilju polifenolne spojeve među kojima su najznačajniji (-)-epikatehin, (+)-katehin i njihovi procijanidinski oligomeri. Osim polifenola u kakau su također prisutni i metilksantini teobromin i kafein. U uzorcima kakao praha i kakao mase identificirani su neki flavonoidi i njihovi oligomeri, te metilksantini tekućinskom kromatografijom obrnutih faza uz UV-Diode Array detekciju. Analiza se provodila ekstrakcijom polifenola iz kakao praha prvo acetonom pa metanolom, dok se iz kakao mase polifenoli ekstrahiraju samo otopinom acetona, vode i octene kiseline. Polifenoli [(+)-katehin, (-)-epikatehin i procijanidini], metilksantini (teobromin i kafein) te kava kiselina eluirani s kolone idenificirani su s pomoću redosljeda izlaska i usporedbom UV-spektara uzorka i standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topić, Tanja
Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Topić, T. (2003) 'Identifikacija biološki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Tanja}, year = {2003}, pages = {49}, keywords = {flavonoidi, HPLC, kakao masa, kakao prah, metilksantini}, title = {Identifikacija biolo\v{s}ki aktivnih spojeva u kakao prahu i kakao masi}, keyword = {flavonoidi, HPLC, kakao masa, kakao prah, metilksantini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Tanja}, year = {2003}, pages = {49}, keywords = {cocoa, cocoa liqour, HPLC, methylxanthines, polyphenols}, title = {Identification of biologically active compounds in cocoa and cocoa liqour}, keyword = {cocoa, cocoa liqour, HPLC, methylxanthines, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font