Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135564

Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)


Čempuh, Renata
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata), 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu


CROSBI ID: 135564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)
(Aliphatic glucosinolates with sulfur-containing side-chain in white cabbage, Brassica oleracea var. capitata)

Autori
Čempuh, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagrebu

Datum
06.12

Godina
2002

Stranica
59

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
glukozinolati; HPLC; kupus; sulforafan
(glucosinolates; HPLC; cabbage; sulphoraphan)

Sažetak
Glukozinolati (GSL), složena klasa prirodnih tioglukozida svojstvena porodici Cruciferae, fiziološki su neaktivni, dok njihovom enzimskom hidrolizom kataliziranom endogenim biljnim enzimom mirozinazom (tioglukozid-glukohidrolaza, EC 3.2.3.1) te razgradnjom nastaje niz biološki aktivnih spojeva, od kojih su neki štetni (nitrili alkilne strukture, izotiocijanati, oksazolidin-2-tioni), a neki se smatraju antikarcinogenima (indoli, izotiocijanati alkilne strukture sa sumporom u bočnom lancu). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV- i fluorescentnu detekciju analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata) te produkti hidrolize dodanom mirozinazom pri pH=3, 2. Tekućinska kromatografija ukupnih glukozinolata u listovima i žilama bijelog kupusa provedena je s unutarnjim standardom glukotropeolinom (benzil-glukozinolat), čije vrijeme zadržavanja na kromatografskoj koloni je 14, 283 min (Rt). Identifikacija kromatografskih pikova provedena je prema redoslijedu eluiranja s kolone te potvrđena UV- i fluorescentnom detekcijom. Pripravljeni hidrolizat bijelog kupusa (pH = 3, 2) smjesa su različitih produkata hidrolize glukozinolata, koji su razdvojeni kromatografijom obrnutih faza (RP-LC). Među njima su identificirani produkti hidrolize indolnih glukozinolata primjenom metode vanjskog standarda indol-3-karbinol (I3C), indol-3-acetonitril (I3CN) i 3, 3'-dindolilmetan (DIM).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čempuh, Renata
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata), 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu
Čempuh, R. (2002) 'Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}empuh, Renata}, year = {2002}, pages = {59}, keywords = {glukozinolati, HPLC, kupus, sulforafan}, title = {Alifatski glukozinolati sa sumporom u bo\v{c}nom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)}, keyword = {glukozinolati, HPLC, kupus, sulforafan}, publisherplace = {Zagrebu} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}empuh, Renata}, year = {2002}, pages = {59}, keywords = {glucosinolates, HPLC, cabbage, sulphoraphan}, title = {Aliphatic glucosinolates with sulfur-containing side-chain in white cabbage, Brassica oleracea var. capitata}, keyword = {glucosinolates, HPLC, cabbage, sulphoraphan}, publisherplace = {Zagrebu} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font