Pregled bibliografske jedinice broj: 135564
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata), 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu
CROSBI ID: 135564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alifatski glukozinolati sa sumporom u bočnom lancu u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata)
(Aliphatic glucosinolates with sulfur-containing side-chain in white cabbage, Brassica oleracea var. capitata)
Autori
Čempuh, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagrebu
Datum
06.12
Godina
2002
Stranica
59
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
glukozinolati; HPLC; kupus; sulforafan
(glucosinolates; HPLC; cabbage; sulphoraphan)
Sažetak
Glukozinolati (GSL), složena klasa prirodnih tioglukozida svojstvena porodici Cruciferae, fiziološki su neaktivni, dok njihovom enzimskom hidrolizom kataliziranom endogenim biljnim enzimom mirozinazom (tioglukozid-glukohidrolaza, EC 3.2.3.1) te razgradnjom nastaje niz biološki aktivnih spojeva, od kojih su neki štetni (nitrili alkilne strukture, izotiocijanati, oksazolidin-2-tioni), a neki se smatraju antikarcinogenima (indoli, izotiocijanati alkilne strukture sa sumporom u bočnom lancu). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV- i fluorescentnu detekciju analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati u bijelom kupusu (Brassica oleracea var. capitata) te produkti hidrolize dodanom mirozinazom pri pH=3, 2. Tekućinska kromatografija ukupnih glukozinolata u listovima i žilama bijelog kupusa provedena je s unutarnjim standardom glukotropeolinom (benzil-glukozinolat), čije vrijeme zadržavanja na kromatografskoj koloni je 14, 283 min (Rt). Identifikacija kromatografskih pikova provedena je prema redoslijedu eluiranja s kolone te potvrđena UV- i fluorescentnom detekcijom. Pripravljeni hidrolizat bijelog kupusa (pH = 3, 2) smjesa su različitih produkata hidrolize glukozinolata, koji su razdvojeni kromatografijom obrnutih faza (RP-LC). Među njima su identificirani produkti hidrolize indolnih glukozinolata primjenom metode vanjskog standarda indol-3-karbinol (I3C), indol-3-acetonitril (I3CN) i 3, 3'-dindolilmetan (DIM).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058024
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)