Pregled bibliografske jedinice broj: 135423
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 135423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(The methylxantines in chocolate analysis by high performance liquid chromatography)
Autori
Vlašić, Ignacija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.02
Godina
2003
Stranica
48
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
metilksantini; kakao; čokolada; HPLC
(methylxanthine; cocoa; chocolate; HPLC)
Sažetak
Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti analizirani su metilksantini (teobromin, kafein, teofiln) u četiri uzorka čokolade dvaju proizvođača. Za razliku od drugih, biološki aktivnih spojeva, metilksantini su u čokoladi prisutni u visokoj koncentraciji, a zanimljivi su zbog svog djelovanja na ljudski organizam (diuretici, stimulansi, itd.). Tekućinska kromatografija je metoda analize kafeina i teobromina u vodenim ekstraktima kakaa. Ona uključuje odmašćivanje čokolade n-heksanom i ekstrakciju vrućom vodom, te pročišćavanje ekstrakcijom na čvrstoj fazi, Chromabond C18-koloni (SPE-postupak). Metilksantini su identificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) i UV-spektrima standarda teobromina i kafeina, a njihova kvantifikacija u uzorku i iskorištenje postupaka pročišćavanja provedena je metodom vanjskog standarda. Najzastupljeniji metilksantin je teobromin, dok teofilin nije identificiran.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija