Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135423

Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti


Vlašić, Ignacija
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 135423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(The methylxantines in chocolate analysis by high performance liquid chromatography)

Autori
Vlašić, Ignacija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.02

Godina
2003

Stranica
48

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
metilksantini; kakao; čokolada; HPLC
(methylxanthine; cocoa; chocolate; HPLC)

Sažetak
Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti analizirani su metilksantini (teobromin, kafein, teofiln) u četiri uzorka čokolade dvaju proizvođača. Za razliku od drugih, biološki aktivnih spojeva, metilksantini su u čokoladi prisutni u visokoj koncentraciji, a zanimljivi su zbog svog djelovanja na ljudski organizam (diuretici, stimulansi, itd.). Tekućinska kromatografija je metoda analize kafeina i teobromina u vodenim ekstraktima kakaa. Ona uključuje odmašćivanje čokolade n-heksanom i ekstrakciju vrućom vodom, te pročišćavanje ekstrakcijom na čvrstoj fazi, Chromabond C18-koloni (SPE-postupak). Metilksantini su identificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) i UV-spektrima standarda teobromina i kafeina, a njihova kvantifikacija u uzorku i iskorištenje postupaka pročišćavanja provedena je metodom vanjskog standarda. Najzastupljeniji metilksantin je teobromin, dok teofilin nije identificiran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vlašić, Ignacija
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vlašić, I. (2003) 'Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vla\v{s}i\'{c}, Ignacija}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {metilksantini, kakao, \v{c}okolada, HPLC}, title = {Analiza metilksantina u \v{c}okoladi teku\'{c}inskom kromatografijom visoke djelotvornosti}, keyword = {metilksantini, kakao, \v{c}okolada, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vla\v{s}i\'{c}, Ignacija}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {methylxanthine, cocoa, chocolate, HPLC}, title = {The methylxantines in chocolate analysis by high performance liquid chromatography}, keyword = {methylxanthine, cocoa, chocolate, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font