Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135000

UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ


LALIĆ, Alojzije; KOVAČEVIĆ, Josip; BIĆANIĆ, Vlado; VINCETIĆ, Danko
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ // SVIJET PIVA, 45 (2003), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 135000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
(Yield and grain quality, favour and difficulties at malting barley production in Republic of Croatia)

Autori
LALIĆ, Alojzije ; KOVAČEVIĆ, Josip ; BIĆANIĆ, Vlado ; VINCETIĆ, Danko

Izvornik
SVIJET PIVA (1330-7843) 45 (2003); 6-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Pivarski ječam; pivarska kakvoća ječma; proizvodnja slada; urod zrna; stabilnost uroda zrna
(Malting barley; malting barley quality; malt production; grain yield; grain yield stability)

Sažetak
Proizvodnja ječma, u našem proizvodnom području izložena je nizu stresnih činitelja koji značajno utječu na urod i kakvoću zrna ječma. U našim uvjetima najčešći biotski i abiotski stresovi uzrokovani su bolestima, kiselim zemljištem, hladnoćom, sušom, visokim temeraturama koje utječu na intenzitet i trajanje nalijevanja zrna, te mogu izazvati prisilnu zriobu. Proteklih godina rastuće potrebe novootvorene sladare &laquo ; ; ; Slavonija slad&raquo ; ; ; doo za pivarskim ječmom, proizvedenim u RH nisu zadovoljene. Proizvodnja pivarskog ječma je ugovarana na površini od oko 7.000 ha ozimog i 4.000 ha jarog ječma, a ostvareni rezultati otkupa ukazuju da je za zadovoljavanje potreba sladare potrebno organizirati proizvodnju na površinama iznad 15.000 ha. Naročito su teškoće u ugovaranju jarog pivarskog ječma, a želja je imati ugovorenu proizvodnju s udjelom 50:50 ozimog i jarog ječma. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje Budući da proizvodnja pivarskog ječma zahtjeva korištenje nižih količina dušika u proizvodnji, tehnologiju proizvodnje u cilju ostvarenja viših i stabilnijih uroda zrna u RH potrebno je poboljšati u pogledu izbora tla i predkulture, kvaliteti pripreme zemljišta za sjetvu i kakvoći sjetve, roku i dubini sjetve, pravovremenoj zaštiti od korova i bolesti. Stručni tim koji organizira i nadzire proizvodnju pivarskog ječma će na temelju praćenja i analize proizvodnje pojedinog proizvođača pivarskog ječma dobiti uvid pristupu proizvodnje pivarskog ječma svakog proizvođača, mogućnost selekcije proizvođača i izravan utjecaj na tehnologiju proizvodnje na svakom gospodarstvu. Regresijska analiza ukazuje da se mora selektivnije pristupiti uvođenju novog sortimenta u proizvodnju kako urod zrna ječma ne bi padao. U cilju više i sigurnije proizvodnje potrebno je povećavati površine zasijane ječmom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073002

Profili:

Avatar Url Vlado Bićanić (autor)

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

LALIĆ, Alojzije; KOVAČEVIĆ, Josip; BIĆANIĆ, Vlado; VINCETIĆ, Danko
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ // SVIJET PIVA, 45 (2003), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
LALIĆ, A., KOVAČEVIĆ, J., BIĆANIĆ, V. & VINCETIĆ, D. (2003) UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ. SVIJET PIVA, 45, 6-12.
@article{article, author = {LALI\'{C}, Alojzije and KOVA\v{C}EVI\'{C}, Josip and BI\'{C}ANI\'{C}, Vlado and VINCETI\'{C}, Danko}, year = {2003}, pages = {6-12}, keywords = {Pivarski je\v{c}am, pivarska kakvo\'{c}a je\v{c}ma, proizvodnja slada, urod zrna, stabilnost uroda zrna}, journal = {SVIJET PIVA}, volume = {45}, issn = {1330-7843}, title = {UROD I KAKVO\'{C}A ZRNA, POGODNOST I TE\v{S}KO\'{C}E U PROIZVODNJI PIVARSKOG JE\v{C}MA U REPUBLICI HRVATSKOJ}, keyword = {Pivarski je\v{c}am, pivarska kakvo\'{c}a je\v{c}ma, proizvodnja slada, urod zrna, stabilnost uroda zrna} }
@article{article, author = {LALI\'{C}, Alojzije and KOVA\v{C}EVI\'{C}, Josip and BI\'{C}ANI\'{C}, Vlado and VINCETI\'{C}, Danko}, year = {2003}, pages = {6-12}, keywords = {Malting barley, malting barley quality, malt production, grain yield, grain yield stability}, journal = {SVIJET PIVA}, volume = {45}, issn = {1330-7843}, title = {Yield and grain quality, favour and difficulties at malting barley production in Republic of Croatia}, keyword = {Malting barley, malting barley quality, malt production, grain yield, grain yield stability} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font