Pregled bibliografske jedinice broj: 135000
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ // SVIJET PIVA, 45 (2003), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 135000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UROD I KAKVOĆA ZRNA, POGODNOST I TEŠKOĆE U PROIZVODNJI PIVARSKOG JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
(Yield and grain quality, favour and difficulties at malting barley production in Republic of Croatia)
Autori
LALIĆ, Alojzije ; KOVAČEVIĆ, Josip ; BIĆANIĆ, Vlado ; VINCETIĆ, Danko
Izvornik
SVIJET PIVA (1330-7843) 45
(2003);
6-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Pivarski ječam; pivarska kakvoća ječma; proizvodnja slada; urod zrna; stabilnost uroda zrna
(Malting barley; malting barley quality; malt production; grain yield; grain yield stability)
Sažetak
Proizvodnja ječma, u našem proizvodnom području izložena je nizu stresnih činitelja koji značajno utječu na urod i kakvoću zrna ječma. U našim uvjetima najčešći biotski i abiotski stresovi uzrokovani su bolestima, kiselim zemljištem, hladnoćom, sušom, visokim temeraturama koje utječu na intenzitet i trajanje nalijevanja zrna, te mogu izazvati prisilnu zriobu. Proteklih godina rastuće potrebe novootvorene sladare « ; ; ; Slavonija slad» ; ; ; doo za pivarskim ječmom, proizvedenim u RH nisu zadovoljene. Proizvodnja pivarskog ječma je ugovarana na površini od oko 7.000 ha ozimog i 4.000 ha jarog ječma, a ostvareni rezultati otkupa ukazuju da je za zadovoljavanje potreba sladare potrebno organizirati proizvodnju na površinama iznad 15.000 ha. Naročito su teškoće u ugovaranju jarog pivarskog ječma, a želja je imati ugovorenu proizvodnju s udjelom 50:50 ozimog i jarog ječma. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje Budući da proizvodnja pivarskog ječma zahtjeva korištenje nižih količina dušika u proizvodnji, tehnologiju proizvodnje u cilju ostvarenja viših i stabilnijih uroda zrna u RH potrebno je poboljšati u pogledu izbora tla i predkulture, kvaliteti pripreme zemljišta za sjetvu i kakvoći sjetve, roku i dubini sjetve, pravovremenoj zaštiti od korova i bolesti. Stručni tim koji organizira i nadzire proizvodnju pivarskog ječma će na temelju praćenja i analize proizvodnje pojedinog proizvođača pivarskog ječma dobiti uvid pristupu proizvodnje pivarskog ječma svakog proizvođača, mogućnost selekcije proizvođača i izravan utjecaj na tehnologiju proizvodnje na svakom gospodarstvu. Regresijska analiza ukazuje da se mora selektivnije pristupiti uvođenju novog sortimenta u proizvodnju kako urod zrna ječma ne bi padao. U cilju više i sigurnije proizvodnje potrebno je povećavati površine zasijane ječmom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)