Pregled bibliografske jedinice broj: 133620
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima // XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka
Zadar, Hrvatska, 2003. str. 191-192 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 133620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima
(Signifficance of determination of bovine tissue in meat products)
Autori
Cvrtila, Željka ; Bažulić, Davorin ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka
/ - , 2003, 191-192
Skup
Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
utvrđivanje vrsta mesa; ELISA metoda
(determination of meat type; ELISA method)
Sažetak
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.Rezultati istraživanja pokazuju da je točnost ELISA-testa za dokazivanje vrsta mesa u toplinski obrađenim proizvodima vrlo velika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053025
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Davorin Bažulić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)