Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 133620

Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima


Cvrtila, Željka; Bažulić, Davorin; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima // XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka
Zadar, Hrvatska, 2003. str. 191-192 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 133620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima
(Signifficance of determination of bovine tissue in meat products)

Autori
Cvrtila, Željka ; Bažulić, Davorin ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka / - , 2003, 191-192

Skup
Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
utvrđivanje vrsta mesa; ELISA metoda
(determination of meat type; ELISA method)

Sažetak
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.Rezultati istraživanja pokazuju da je točnost ELISA-testa za dokazivanje vrsta mesa u toplinski obrađenim proizvodima vrlo velika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Bažulić, Davorin; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima // XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka
Zadar, Hrvatska, 2003. str. 191-192 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
Cvrtila, Ž., Bažulić, D., Kozačinski, L. & Hadžiosmanović, M. (2003) Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima. U: XXIX. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2003}, pages = {191-192}, keywords = {utvr\djivanje vrsta mesa, ELISA metoda}, title = {Zna\v{c}enje odre\djivanja gove\djeg tkiva u mesnim proizvodima}, keyword = {utvr\djivanje vrsta mesa, ELISA metoda}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2003}, pages = {191-192}, keywords = {determination of meat type, ELISA method}, title = {Signifficance of determination of bovine tissue in meat products}, keyword = {determination of meat type, ELISA method}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font