Pregled bibliografske jedinice broj: 133125
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 133125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja
(Monitoring of changes in soybean oil during heating)
Autori
Sturica, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2002
Stranica
60
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
grijano ulje; degradacija ulja; sojino ulje
(heating oil; oil degradation; soybean oil)
Sažetak
Većina jestivih ulja podvrgnuta je visokim temperaturama tijekom procesa priprave hrane. U ovom radu praćene su degradacijske promjene u sojinom ulju grijanom pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C, 190 °C) tijekom 40 sati. Uzorci za analizu uzimani su svaka 4 sata. Cilj je bio utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem jodnog broja, kiselinskog broja, peroksidnog broja, indeksa refrakcije, intenziteta boje, polarnih spojeva i senzorskom analizom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata, formiranih tijekom grijanja, rasla je s vremenom i temperaturom. Prema dobivenim rezultatima vidi se da porast temperature skraćuje vrijeme uporabe ulja za prženje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)