Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 133125

Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja


Sturica, Barbara
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 133125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja
(Monitoring of changes in soybean oil during heating)

Autori
Sturica, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2002

Stranica
60

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
grijano ulje; degradacija ulja; sojino ulje
(heating oil; oil degradation; soybean oil)

Sažetak
Većina jestivih ulja podvrgnuta je visokim temperaturama tijekom procesa priprave hrane. U ovom radu praćene su degradacijske promjene u sojinom ulju grijanom pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C, 190 °C) tijekom 40 sati. Uzorci za analizu uzimani su svaka 4 sata. Cilj je bio utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem jodnog broja, kiselinskog broja, peroksidnog broja, indeksa refrakcije, intenziteta boje, polarnih spojeva i senzorskom analizom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata, formiranih tijekom grijanja, rasla je s vremenom i temperaturom. Prema dobivenim rezultatima vidi se da porast temperature skraćuje vrijeme uporabe ulja za prženje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sturica, Barbara
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sturica, B. (2002) 'Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sturica, Barbara}, year = {2002}, pages = {60}, keywords = {grijano ulje, degradacija ulja, sojino ulje}, title = {Pra\'{c}enje promjena sojinog ulja tijekom vi\v{s}esatnog zagrijavanja}, keyword = {grijano ulje, degradacija ulja, sojino ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sturica, Barbara}, year = {2002}, pages = {60}, keywords = {heating oil, oil degradation, soybean oil}, title = {Monitoring of changes in soybean oil during heating}, keyword = {heating oil, oil degradation, soybean oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font