Pregled bibliografske jedinice broj: 133111
Priprava stabilne kvaščeve suspenzije za pekarstvo
Priprava stabilne kvaščeve suspenzije za pekarstvo, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 133111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava stabilne kvaščeve suspenzije za pekarstvo
(Preparation of stabilized yeast cream for baking industry)
Autori
Grubišić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2003
Stranica
100
Mentor
Grba, Slobodan
Ključne riječi
kvaščevo mlijeko; stabilizacija
(cream yeast; stabilisation)
Sažetak
Najefikasnija polisaharidna guma koja je kod najmanje koncentracije (0, 05 % na kvaščevo mlijeko) i uz najkraće vrijeme mješanja (60 minuta) omogućila proizvodnju potpuno homogenog kvaščevog mlijeka s relativno niskim viskozitetom pokazala pokazala se je xantan guma. Na temelju laboratorijskih rezultata provedena su istraživanja s xantan gumom u većem mjerilu koja su potvrdila mogućnost proizovdnje stabilnog kvaščevog mlijeka bez bitne promjene fermentacijske aktivnosti tijekom tri tjedna u hlađenim uvjetima skladištenja bez mješanja i pri temperaturi 5-8 stupnjeva C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058022
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Slobodan Grba
(mentor)