Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 132999

Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi


Satinović, Mario
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 132999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi
(Fattening capacity and meat quality in simmental young bulls)

Autori
Satinović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2002

Stranica
26

Mentor
Karadjole, Ivo

Ključne riječi
Tovna sposobnost; klaonička kakvoća; sastav mesa; simentalska junad
(Fattening capacity; slaughtering quality; meat composition; Simmental young bulls)

Sažetak
Istraživanja su provedena s ciljem da se utvrdi tovna sposobnost, klaonička kakvoća i sastav mesa kod simentalske junadi u Hrvatskoj. U pokusu je bilo ukupno 88 junadi, podijeljenih u 7 skupina polubraće različitih očeva iz progenog testa. Masa tijela na početku tova kod sve istraživane junadi u prosjeku je bila 170, 73 kg ; masa tijela junadi na kraju tova 553, 09 kg i prosječni dnevni prirast tijekom tova je bio 1, 25 kg. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između istraživanih skupina junadi - sinova različitih očeva za sva navedena obilježja. Masa tijela junadi prije klanja u prosjeku je bila 528, 52 kg ; masa toplih polovica 319, 41 kg ; topli randman mesa 60, 43% masa hladnih polovica 314, 84 kg i hladni randman mesa 59, 57%. Masa bubrežnog i zdjeličnog loja u prosjeku je iznosila 10, 98 kg te udio bubrežnog i zdjeličnog loja u masi hladnih polovica 3, 46%. Provedenom analizom varijance smo utvrdili statistički značajne razlike (p<0, 05) između sedam promatranih skupina junadi za sva navedena obilježja osim za topli i hladni randman mesa. Udio mišića sve istražene junadi u prosjeku je bio 61, 55% udio masti 14, 07% udio kostiju 17, 98% te udio tetiva i ovojnica 5, 66%. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između srednjih vrijednosti istraživanih skupina samo za udio mišića te udio tetiva i ovojnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053031

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivo Karadjole (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Satinović, Mario
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Satinović, M. (2002) 'Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Satinovi\'{c}, Mario}, year = {2002}, pages = {26}, keywords = {Tovna sposobnost, klaoni\v{c}ka kakvo\'{c}a, sastav mesa, simentalska junad}, title = {Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi}, keyword = {Tovna sposobnost, klaoni\v{c}ka kakvo\'{c}a, sastav mesa, simentalska junad}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Satinovi\'{c}, Mario}, year = {2002}, pages = {26}, keywords = {Fattening capacity, slaughtering quality, meat composition, Simmental young bulls}, title = {Fattening capacity and meat quality in simmental young bulls}, keyword = {Fattening capacity, slaughtering quality, meat composition, Simmental young bulls}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font