Pregled bibliografske jedinice broj: 132999
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 132999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi
(Fattening capacity and meat quality in simmental young bulls)
Autori
Satinović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2002
Stranica
26
Mentor
Karadjole, Ivo
Ključne riječi
Tovna sposobnost; klaonička kakvoća; sastav mesa; simentalska junad
(Fattening capacity; slaughtering quality; meat composition; Simmental young bulls)
Sažetak
Istraživanja su provedena s ciljem da se utvrdi tovna sposobnost, klaonička kakvoća i sastav mesa kod simentalske junadi u Hrvatskoj. U pokusu je bilo ukupno 88 junadi, podijeljenih u 7 skupina polubraće različitih očeva iz progenog testa. Masa tijela na početku tova kod sve istraživane junadi u prosjeku je bila 170, 73 kg ; masa tijela junadi na kraju tova 553, 09 kg i prosječni dnevni prirast tijekom tova je bio 1, 25 kg. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između istraživanih skupina junadi - sinova različitih očeva za sva navedena obilježja. Masa tijela junadi prije klanja u prosjeku je bila 528, 52 kg ; masa toplih polovica 319, 41 kg ; topli randman mesa 60, 43% masa hladnih polovica 314, 84 kg i hladni randman mesa 59, 57%. Masa bubrežnog i zdjeličnog loja u prosjeku je iznosila 10, 98 kg te udio bubrežnog i zdjeličnog loja u masi hladnih polovica 3, 46%. Provedenom analizom varijance smo utvrdili statistički značajne razlike (p<0, 05) između sedam promatranih skupina junadi za sva navedena obilježja osim za topli i hladni randman mesa. Udio mišića sve istražene junadi u prosjeku je bio 61, 55% udio masti 14, 07% udio kostiju 17, 98% te udio tetiva i ovojnica 5, 66%. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između srednjih vrijednosti istraživanih skupina samo za udio mišića te udio tetiva i ovojnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA