Pregled bibliografske jedinice broj: 132997
Ostvarena dobit i učinak uvjeta uzgoja na urod zrna sorti ozimog i jarog ječma
Ostvarena dobit i učinak uvjeta uzgoja na urod zrna sorti ozimog i jarog ječma // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 93-96 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 132997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ostvarena dobit i učinak uvjeta uzgoja na urod zrna sorti ozimog i jarog ječma
(Realized Gain and Eeffect of Growing Condotions on Grain Yield of Winter and Spring Barley Cultivars)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Novoselović, Dario ; Babić, Darko ; Gunjača, Jerko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 93-96
ISBN
953-6135-39-6
Skup
38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Ječam; Parametri stabilnosti; urod zrna; komponente uroda zrna
(barley; stability parameters; grain yield; grain yield components)
Sažetak
Na širenje sorte u proizvodnju, naročito na široko proizvodno područje utječe adaptabilnost sorte na različite uvjete uzgoja, te reakcija genotipa na biotske i abiotske stresove. U našim uvjetima najčešći biotski i abiotski stresovi uzrokovani su bolestima, kiselim zemljištem, hladnoćom, sušom, visokim temeraturama koje utječu na intenzitet i trajanje nalijevanja zrna i uzrokuju ubrzanu (prisilnu) zriobu. U programu oplemenjivanja ječma na PIO, u cilju povećanja stabilnosti i visine uroda zrna, te poboljšanja namjenska kvalitete, naročito se nastojalo povećati otpornost na polijeganje sniženjem visine stabljike, povećati broj zrna/m2, povećati biomasu i žetveni indeks, postići ranozrelost (uvažavajući vrijeme cvatnje kao vrlo važam pokazatelj prilagođenosti sorte određenom području). Cilj rada je procijeniti ostvarenu dobit oplemenjivanjem, usporediti i analizirati stabilnost uroda zrna i komponenti uroda zrna sorti ozimog i jarog ječma, te procijeniti interakciju G*E. Također, uvažavajući trend u proizvodnji strmih žitarica za korištenjem manjih količina sjemena u sjetvi u cilju smanjenja cijene koštanja proizvodnje po hektaru, istraživali smo i utjecaj norme sjetve na urod zrna, te interakciju genotip*norma sjetve. Procjenjena je ostvarena dobit oplemenjivanjem u urodu zrna od 41 kg/ha godišnje. Visina stabljike u odnosu na sortu Pan priznatu 1983. god. je značajno snižena, ali je u novih sorti (Martin, Barun, Trenk) zadržana ista visina stabljike kao kod sorte Sladoran. Visokim urodom zrna kod ozimog ječma ističu se sorte Barun, Trenk i linije Osk.6.14/9 i Osk 5.30/2-00, a kod jarog ječma sorte Magda, Mischka, Orbit, Mislav, Fran i Igor. Od sorti jarog ječma najvišeg uroda zrna vrlo visokog su interakcijskog skora Fran, Orbit i Krona (manje stabilni), dok su nižeg interakcijskog skora Igor, Mischka, Magda i Mislav (stabilniji).
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb