Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 13270

Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS


Farago, Helena
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS, diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, Zagreb


CROSBI ID: 13270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS
(Determination of trace of lead, cadmium and mercury in foodproducts by atomic absorption spectroscopy)

Autori
Farago, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Stranica
38

Mentor
Tamhina,Biserka

Ključne riječi
atomska apsorpcijska spektroskopija; olovo; kadmij; živa; tunjevina
(atomic absorption spectroscopy; lead; cadmium; mercury; tunnyfish)

Sažetak
Metoda atomske apsorpcijske spektroskopije prilagođena je za određivanje tragova olova, kadmija i žive u prehrambenim proizvodima (riba, tuna, Thunna thynnus). Olovo i kadmij određeni su plamenom atomizacijom dok je živa određena besplameno. Ispitane su granice detekcije i osjetljivost za sve navedene elemente. Na temelju dobivenih rezultata utvrđeno je da je atomska apsorpcijska spektoskopija uz plamenu atomizaciju pogodna tehnika za određivanje olova i kadmija, a da je besplamena tehnika pogodna za određivanje žive.. Metode se mogu primjeniti za procjenu zdrastvene ispravnosti namirnica. Utvrđeno je da su koncentracije olova, kadmija i žive ispod maksimalno dozvoljenih granica što pokazuje da je namirnica prikladna za konzumiranje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119410

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Biserka Tamhina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Farago, Helena
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS, diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, Zagreb
Farago, H. 'Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Farago, Helena}, pages = {38}, keywords = {atomska apsorpcijska spektroskopija, olovo, kadmij, \v{z}iva, tunjevina}, title = {Odre\djivanje tragova olova, kadmija i -\v{z}ive u prehrambenim proizvodima metodom AAS}, keyword = {atomska apsorpcijska spektroskopija, olovo, kadmij, \v{z}iva, tunjevina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Farago, Helena}, pages = {38}, keywords = {atomic absorption spectroscopy, lead, cadmium, mercury, tunnyfish}, title = {Determination of trace of lead, cadmium and mercury in foodproducts by atomic absorption spectroscopy}, keyword = {atomic absorption spectroscopy, lead, cadmium, mercury, tunnyfish}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font