Pregled bibliografske jedinice broj: 13270
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS, diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, Zagreb
CROSBI ID: 13270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS
(Determination of trace of lead, cadmium and mercury in foodproducts by atomic absorption spectroscopy)
Autori
Farago, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Stranica
38
Mentor
Tamhina,Biserka
Ključne riječi
atomska apsorpcijska spektroskopija; olovo; kadmij; živa; tunjevina
(atomic absorption spectroscopy; lead; cadmium; mercury; tunnyfish)
Sažetak
Metoda atomske apsorpcijske spektroskopije prilagođena je za određivanje tragova olova, kadmija i žive u prehrambenim proizvodima (riba, tuna, Thunna thynnus). Olovo i kadmij određeni su plamenom atomizacijom dok je živa određena besplameno. Ispitane su granice detekcije i osjetljivost za sve navedene elemente. Na temelju dobivenih rezultata utvrđeno je da je atomska apsorpcijska spektoskopija uz plamenu atomizaciju pogodna tehnika za određivanje olova i kadmija, a da je besplamena tehnika pogodna za određivanje žive.. Metode se mogu primjeniti za procjenu zdrastvene ispravnosti namirnica. Utvrđeno je da su koncentracije olova, kadmija i žive ispod maksimalno dozvoljenih granica što pokazuje da je namirnica prikladna za konzumiranje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119410
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Biserka Tamhina
(mentor)