Pregled bibliografske jedinice broj: 131953
Likopen u proizvodima od rajčice
Likopen u proizvodima od rajčice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 131953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Likopen u proizvodima od rajčice
(Lycopene in tomato products)
Autori
Kapš, Patricija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.03
Godina
2003
Stranica
77
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
likopen; proizvodi od rajčice
(lycopene; tomato products)
Sažetak
Likopen je karotenoid prisutan u rajčici, proizvodima od rajčice (sokovi, juhe, kečapi, umaci, pirei) i drugom voću i povrću. Količina likopena u svježoj rajčici ovisi o sorti, zrelosti i klimatskim uvjetima pri kojima sazrijeva. Djelujući kao antioksidans, likopen stabilizira reaktivni oblik kisika i hvata slobodne radikale, te smanjuje oksidativna oštećenja lipida, bjelančevina i DNK. Unos rajčice i proizvoda od rajčice koji sadrže likopen povezan je sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti: raka i srčanih oboljenja. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje udjela likopena u proizvodima od rajčice prisutnim na hrvatskom tržištu spektrofotometrijski nakon brze ekstrakcije i uspoređivanje rezultata dobivenih na osnovu ekstinkcijskog koeficijenta s onima dobivenim na osnovu baždarnog dijagrama. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni i utvrđeno je da ne postoji značajna razlika između dviju metoda i da one imaju podjednaku točnost, te u nedostatku financijskih sredstava možemo pribjeći ekonomičnijoj metodi izračunavanja udjela likopena na osnovu ektinkcijskog koeficijenta koja ne zahtijeva skupocjen standard likopena potreban za izradu baždarnog dijagrama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)