Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131953

Likopen u proizvodima od rajčice


Kapš, Patricija
Likopen u proizvodima od rajčice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 131953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Likopen u proizvodima od rajčice
(Lycopene in tomato products)

Autori
Kapš, Patricija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.03

Godina
2003

Stranica
77

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
likopen; proizvodi od rajčice
(lycopene; tomato products)

Sažetak
Likopen je karotenoid prisutan u rajčici, proizvodima od rajčice (sokovi, juhe, kečapi, umaci, pirei) i drugom voću i povrću. Količina likopena u svježoj rajčici ovisi o sorti, zrelosti i klimatskim uvjetima pri kojima sazrijeva. Djelujući kao antioksidans, likopen stabilizira reaktivni oblik kisika i hvata slobodne radikale, te smanjuje oksidativna oštećenja lipida, bjelančevina i DNK. Unos rajčice i proizvoda od rajčice koji sadrže likopen povezan je sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti: raka i srčanih oboljenja. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje udjela likopena u proizvodima od rajčice prisutnim na hrvatskom tržištu spektrofotometrijski nakon brze ekstrakcije i uspoređivanje rezultata dobivenih na osnovu ekstinkcijskog koeficijenta s onima dobivenim na osnovu baždarnog dijagrama. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni i utvrđeno je da ne postoji značajna razlika između dviju metoda i da one imaju podjednaku točnost, te u nedostatku financijskih sredstava možemo pribjeći ekonomičnijoj metodi izračunavanja udjela likopena na osnovu ektinkcijskog koeficijenta koja ne zahtijeva skupocjen standard likopena potreban za izradu baždarnog dijagrama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kapš, Patricija
Likopen u proizvodima od rajčice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kapš, P. (2003) 'Likopen u proizvodima od rajčice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kap\v{s}, Patricija}, year = {2003}, pages = {77}, keywords = {likopen, proizvodi od raj\v{c}ice}, title = {Likopen u proizvodima od raj\v{c}ice}, keyword = {likopen, proizvodi od raj\v{c}ice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kap\v{s}, Patricija}, year = {2003}, pages = {77}, keywords = {lycopene, tomato products}, title = {Lycopene in tomato products}, keyword = {lycopene, tomato products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font