Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131802

Govedarstvo u Republici Hrvatskoj


Karadjole, Ivo
Govedarstvo u Republici Hrvatskoj // Zbornik radova IV. srednjeeuropskog bujatričkog kongresa / Prof.dr.sc. Josip Kos (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 7-11 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 131802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Govedarstvo u Republici Hrvatskoj
(Cattle breeding in the Republic of Croatia)

Autori
Karadjole, Ivo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Zbornik radova IV. srednjeeuropskog bujatričkog kongresa / Prof.dr.sc. Josip Kos - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 7-11

Skup
IV. srednjeeuropski bujatrički kongres

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.04.2003. - 27.04.2003

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
goveda; govedarska proizvodnja; mlijeko; meso
(cattle; cattle production; milk; meat)

Sažetak
U Hrvatskoj udio vrijednosti govedarske proizvodnje u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje je 13, 2%, dok je u razvijenim europskim zemljama 30-50%. U razdoblju 1990.-2002. godine ukupan broj goveda je smanjen za 413.000 (49, 76%), po prosječnoj godišnjoj stopi od 4, 15%. Broj krava i steonih junica je smanjen za 214.000, po godišnjoj stopi od 3, 62%. U obiteljskim gospodarstvima uzgaja se više od 85% ukupnog broja goveda i 96% krava i steonih junica. Tijekom zadnjeg desetljeća proizvodnja goveđeg mesa je smanjena za 13.716 tona (37, 29%), a u kravljeg mlijeka za 53 mil. litara (7, 71%). U 2000. godini prosječna proizvodnja mlijeka po kravi bila je samo 2.737 kg. U R. Hrvatskoj broj krava u stadima je vrlo malen. Najzastupljenija su gospodarstva sa 1-3 krava (57, 33%), a najmanji udio je gospodarstva koje drže 10-15 krava (4, 84%). Prosječna godišnja potrošnja po stanovniku goveđeg i telećeg mesa u 2000. godini je bila 12, 13 kg, a mlijeka 87, 71 litara. Na osnovi izloženih pokazatelja proizlazi da govedarstvo u R. Hrvatskoj ima odlike ekstenzivne proizvodnje. Obim proizvodnje mlijeka i mesa je nedostatan te se uvozi oko 20% mlijeka i mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053031

Profili:

Avatar Url Ivo Karadjole (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karadjole, Ivo
Govedarstvo u Republici Hrvatskoj // Zbornik radova IV. srednjeeuropskog bujatričkog kongresa / Prof.dr.sc. Josip Kos (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 7-11 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Karadjole, I. (2003) Govedarstvo u Republici Hrvatskoj. U: Prof.dr.sc. Josip Kos (ur.)Zbornik radova IV. srednjeeuropskog bujatričkog kongresa.
@article{article, author = {Karadjole, Ivo}, year = {2003}, pages = {7-11}, keywords = {goveda, govedarska proizvodnja, mlijeko, meso}, title = {Govedarstvo u Republici Hrvatskoj}, keyword = {goveda, govedarska proizvodnja, mlijeko, meso}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karadjole, Ivo}, year = {2003}, pages = {7-11}, keywords = {cattle, cattle production, milk, meat}, title = {Cattle breeding in the Republic of Croatia}, keyword = {cattle, cattle production, milk, meat}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font