Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131759

Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja


Dunjić, Tanja
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 131759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja
(Application of factorial design in monitoring the quality of heated soybean oil)

Autori
Dunjić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.12

Godina
2002

Stranica
84

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje; faktorski plan
(heating; quality parameters; soybean oil; factorial designe)

Sažetak
Kakvoća grijanog i prženog ulja je preduvjet kakvoće namirnica pripremljenih u njemu, pa je stoga određivanje parametara kakvoće takvog ulja od velike važnosti. Cilj rada bio je da se primjenom faktorskog plana (tri na drugu) ispita utjecaj temperature i vremena zagrijavanja na promjene fizikalno-kemijskih parametara koji definiraju kakvoću sojinog ulja. Određeni su slijedeći fizikalno- kemijski parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi te je provedena i senzorska analiza sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °, 180 ° i 190 °C) u uzorcima sojinog ulja. Uzorci za analizu uzimani su svakog 16-tog i 32-og sata zagrijavanja. Dobiveno je 7 jednadžbi polinomskog tipa koji se mogu koristiti za predviđanje utjecaja neke druge temperature i vremena zagrijavanja unutar istraživanog intervala na fizikalno- kemijske parametre ili mogu poslužiti za pronalaženje nivoa tih faktora (temperature i vremena) kod kojih je utjecaj na fizikalno-kemijske promjene minimalan i ne utječe bitno na kakvoću grijanog sojinog ulja. Također je izračunata i efikasnost jednadžbi koja se kretala u rasponu od 90, 25 do 99, 99%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dunjić, Tanja
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dunjić, T. (2002) 'Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dunji\'{c}, Tanja}, year = {2002}, pages = {84}, keywords = {grijanje, parametri kakvo\'{c}e, sojino ulje, faktorski plan}, title = {Primjena faktorskog plana u pra\'{c}enju promjena kakvo\'{c}e grijanog sojinog ulja}, keyword = {grijanje, parametri kakvo\'{c}e, sojino ulje, faktorski plan}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dunji\'{c}, Tanja}, year = {2002}, pages = {84}, keywords = {heating, quality parameters, soybean oil, factorial designe}, title = {Application of factorial design in monitoring the quality of heated soybean oil}, keyword = {heating, quality parameters, soybean oil, factorial designe}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font