Pregled bibliografske jedinice broj: 131759
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 131759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja
(Application of factorial design in monitoring the quality of heated soybean oil)
Autori
Dunjić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2002
Stranica
84
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje; faktorski plan
(heating; quality parameters; soybean oil; factorial designe)
Sažetak
Kakvoća grijanog i prženog ulja je preduvjet kakvoće namirnica pripremljenih u njemu, pa je stoga određivanje parametara kakvoće takvog ulja od velike važnosti. Cilj rada bio je da se primjenom faktorskog plana (tri na drugu) ispita utjecaj temperature i vremena zagrijavanja na promjene fizikalno-kemijskih parametara koji definiraju kakvoću sojinog ulja. Određeni su slijedeći fizikalno- kemijski parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi te je provedena i senzorska analiza sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °, 180 ° i 190 °C) u uzorcima sojinog ulja. Uzorci za analizu uzimani su svakog 16-tog i 32-og sata zagrijavanja. Dobiveno je 7 jednadžbi polinomskog tipa koji se mogu koristiti za predviđanje utjecaja neke druge temperature i vremena zagrijavanja unutar istraživanog intervala na fizikalno- kemijske parametre ili mogu poslužiti za pronalaženje nivoa tih faktora (temperature i vremena) kod kojih je utjecaj na fizikalno-kemijske promjene minimalan i ne utječe bitno na kakvoću grijanog sojinog ulja. Također je izračunata i efikasnost jednadžbi koja se kretala u rasponu od 90, 25 do 99, 99%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)