Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131378

Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane


Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane // Kemija u industriji, 52 (2003), 5; 195-200 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 131378 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane
(Fuzzy modelling and optimization of nutrition planning)

Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 52 (2003), 5; 195-200

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
nizrazita logika. modeliranje; nutricionizam
(fuzzy logic; modelling; nutrition)

Sažetak
U radu su optimirani jelovnici za prehranu u enika smje&#305 ; tenih u u eni kim domovima na podru ju grada Zagreba. Primijenjena je metoda modeliranja pomo u neizrazite logike. Rezultati su uspore eni s optimalnim vrijednostima dobivenim klasi nim modelom linearnog programiranja. Oba rezultata optimiranja su uspore ena s postoje im stanjem dobivenim mjerenjem nutritivnih sastojaka u domovima. Usporedbom srednje vrijednosti relativnog postotnog odstupanja nutrijenata u usporedbi s RDA preporukom utvr ene su slijede e vrijednosti: postoje e stanje (PS) odstupa za 45, 9 %, linearni model (LM) za 43, 9 %, a dva modela neizraite logike (F1 i F2) odstupaju za 33, 8 i 27, 5 %. Tako er je u radu provedena usporedba broja serviranja grupe namirnica u odnosu na USDA preporuke. Postoje i jelovnici odstupaju od preporuka za 3 serviranja, a jelovnici dobiveni optimiranjem razlikuju se: za LM u 3 serviranja, za F1 u 3 serviranja i u F2 za 1 serviranje. Usporedba optimalnih jelovnika s postoje im daje slijede i broj promjene serviranja: LM za 7 ; F1 za 9, 5 ; F2 za 7 serviranja. Za linearni model su kao funkcija cilja odabrane cijene obroka i preferencija u enika prema pojedinim obrocima. Funkcija cilja za neizrazite modele bila je Prerow-ova zna ajka (PV) kojom je izražen ukupan unos nutrijenata. Za promatrane modele PV zna ajka iznosi za: promatrano stanje (PV=0, 22), linearni model (PV=0, 42), prvi neizraziti model (PV=0, 67) te drugi neizraziti model (PV=0, 86) te služe kao pokazatelj raznovrsnosti prehrane i zadovoljenje stupnja preferencije te RDA preporuka. Prosje an stupanj preferencije razlikuje se za promatrane modele te tako za promatrano stanje on iznosi 3, 5 ; za linearni model 4, 25 ; za prvi neizraziti model 4, 31 i 4, 37 za drugi neizraziti model (od maksimalne vrijednosti 5). Cijena jelovnika je ujedno i najdjelotvorniji pokazatelj korisnosti primjene optimiranja u planiranju dru&#305 ; tvene prehrane obzirom da se na velikom broju obroka mogu na initi velike u&#305 ; tede. Tako primjena linearnog modela u planiranju dnevne prehrane donosi prosje nu u&#305 ; tedu od 12 %, a primjena neizrazitog optimiranja rezultira u&#305 ; tedom od 7 % po osobi za prvi model, te 9 % za drugi model.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058012

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane // Kemija u industriji, 52 (2003), 5; 195-200 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Gajdoš, J. & Kurtanjek, Ž. (2003) Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane. Kemija u industriji, 52 (5), 195-200.
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {2003}, pages = {195-200}, keywords = {nizrazita logika. modeliranje, nutricionizam}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {52}, number = {5}, issn = {0022-9830}, title = {Neizrazito modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane}, keyword = {nizrazita logika. modeliranje, nutricionizam} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {2003}, pages = {195-200}, keywords = {fuzzy logic, modelling, nutrition}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {52}, number = {5}, issn = {0022-9830}, title = {Fuzzy modelling and optimization of nutrition planning}, keyword = {fuzzy logic, modelling, nutrition} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Chemical Enginnering Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font