Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131334

Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca


Brkić, I.; Živalj, S.; Šimić, D.; Sudar, R.; Galonja, M.; Jurković, Z.
Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca // Priopćenje / XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb, 2003. str. 283-284 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 131334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca
(Change in sugar content during milky stage of maturuti in standard sweet corn genotypes)

Autori
Brkić, I. ; Živalj, S. ; Šimić, D. ; Sudar, R. ; Galonja, M. ; Jurković, Z.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Priopćenje / XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito - Zagreb, 2003, 283-284

Skup
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
šećerac; mliječna zrioba; šećeri; HPLC
(sweet corn; milky stage; sugar; HPLC)

Sažetak
Cilj oplemenjivanja šećeraca je povećanje koncentracije šećera u endospermu kao glavne komponente (slatkog) okusa. Određivanje optimalnog termina berbe u mliječnoj zriobi izuzetno je važno kako bi se osigurala visoka razina šećera u zrnu. Datum berbe može se procijeniti praćenjem datuma pojave svile. Približni broj dana od pojave svile do berbe je od 18 do 21 dan, ovisno o vremenskim uvjetima. Međutim, šećerac ostaje u mliječnoj fazi vrlo kratko: pri temperaturama oko 30°C i višim, optimalno vrijeme za berbu je samo nekoliko dana (Jugenheimer, 1976). Cilj ovoga rada je odrediti dinamiku u sadržaju vode i ukupnih šećera u zrnu tijekom deset uzastopnih dana mlječne zriobe za pet genotipova standardnih (su) šećeraca. U sklopu jednog većeg poljskog pokusa u Osijeku na Poljoprivrednom institutu posijano je 20. travnja 2002. g. i pet standardnih (su) hibrida šećerca od kojih su dva priznata kultivara u Republici Hrvatskoj (OS 250 su and OS 253 su), a ostala tri su u procesu priznavanja. Najviši sadržaj ukupnih šećera ustanovljen je kod novih hibrida OS 254 su exp i OS 256 su exp koji su u ispitivanjima u Sortnoj komisiji RH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073009
0073003

Profili:

Avatar Url Marica Galonja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brkić, I.; Živalj, S.; Šimić, D.; Sudar, R.; Galonja, M.; Jurković, Z.
Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca // Priopćenje / XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb, 2003. str. 283-284 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Brkić, I., Živalj, S., Šimić, D., Sudar, R., Galonja, M. & Jurković, Z. (2003) Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca. U: Žimbrek, T. (ur.)Priopćenje / XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Brki\'{c}, I. and \v{Z}ivalj, S. and \v{S}imi\'{c}, D. and Sudar, R. and Galonja, M. and Jurkovi\'{c}, Z.}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {283-284}, keywords = {\v{s}e\'{c}erac, mlije\v{c}na zrioba, \v{s}e\'{c}eri, HPLC}, title = {Promjene sadr\v{z}aja \v{s}e\'{c}era tijekom mlije\v{c}ne zriobe kod genotipova kukuruza \v{s}e\'{c}erca}, keyword = {\v{s}e\'{c}erac, mlije\v{c}na zrioba, \v{s}e\'{c}eri, HPLC}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brki\'{c}, I. and \v{Z}ivalj, S. and \v{S}imi\'{c}, D. and Sudar, R. and Galonja, M. and Jurkovi\'{c}, Z.}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {283-284}, keywords = {sweet corn, milky stage, sugar, HPLC}, title = {Change in sugar content during milky stage of maturuti in standard sweet corn genotypes}, keyword = {sweet corn, milky stage, sugar, HPLC}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font