Pregled bibliografske jedinice broj: 131263
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 131263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca
(Whey- an optimal raw material for food yeast production)
Autori
Stanzer, D. ; Stehlik-Tomas, V. ; Gulan Zetić, V. ; Manenica, Jelena
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52
(2002), 2;
113-124
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sirutka; laktoza; Kluyveromyces marxianus; prehrambeni kvasac
(whey; lactose; food yeast)
Sažetak
U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu, provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2 L s kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1, 5 L/L min. i u podlozi s 10 % laktoze, a iznosio je 5, 9 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0, 1060 1/h postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5 % laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5 % laktoze (0, 104 g/g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058022
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Stehlik-Tomas
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Food Science and Technology