Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 131263

Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca


Stanzer, D.; Stehlik-Tomas, V.; Gulan Zetić, V.; Manenica, Jelena
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 131263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca
(Whey- an optimal raw material for food yeast production)

Autori
Stanzer, D. ; Stehlik-Tomas, V. ; Gulan Zetić, V. ; Manenica, Jelena

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52 (2002), 2; 113-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sirutka; laktoza; Kluyveromyces marxianus; prehrambeni kvasac
(whey; lactose; food yeast)

Sažetak
U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu, provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2 L s kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1, 5 L/L min. i u podlozi s 10 % laktoze, a iznosio je 5, 9 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0, 1060 1/h postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5 % laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5 % laktoze (0, 104 g/g).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058022

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanzer, D.; Stehlik-Tomas, V.; Gulan Zetić, V.; Manenica, Jelena
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Stanzer, D., Stehlik-Tomas, V., Gulan Zetić, V. & Manenica, J. (2002) Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca. Mljekarstvo, 52 (2), 113-124.
@article{article, author = {Stanzer, D. and Stehlik-Tomas, V. and Gulan Zeti\'{c}, V. and Manenica, Jelena}, year = {2002}, pages = {113-124}, keywords = {sirutka, laktoza, Kluyveromyces marxianus, prehrambeni kvasac}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca}, keyword = {sirutka, laktoza, Kluyveromyces marxianus, prehrambeni kvasac} }
@article{article, author = {Stanzer, D. and Stehlik-Tomas, V. and Gulan Zeti\'{c}, V. and Manenica, Jelena}, year = {2002}, pages = {113-124}, keywords = {whey, lactose, food yeast}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Whey- an optimal raw material for food yeast production}, keyword = {whey, lactose, food yeast} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font