Pregled bibliografske jedinice broj: 12880
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje // Krmiva, 40 (1998), 1; 35-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 12880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje
(Beef cattle nutrition in the outdoor system of production)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Grbeša, Darko
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 40
(1998), 1;
35-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mesno govedo; tjelesna kondicija; otvoreni sustav proizvodnje
(beef cattle; body condition; outdoor system of production)
Sažetak
Hranidbene potrebe mesnih krava prikazane su promjenom stanja tjelesne kondicije prema hranidbenim normama INRA (1989), i J. F. A. Russel (1979/81), Primjenom ovakovog načina hranidbe povećava se mogućnost proizvodnje govedjeg mesa u otvorenom sustavu proizvodnje iskorištavanjem travnjačkih površina. Ocjena stanja kondicije prikazana je metodom palpacije po B.G.Lowman i sur.(1976). Prikazani način ishrane uz ekonomski optimalno iskorištavanje tjelesnih rezervi omogućava ekonomičniju proizvodnju mesa goveda. Povećani značaj prikazanog sustava ishrane i držanja uvjetuje činjenica da povećanje proizvodnje mlijeka po kravi dovodi do neravnomjerne ponude mlijeka i mesa proizvedenog na kravama za proizvodnju mlijeka. Ujedno u razvijenim zemljama smanjene su potrebe za površinama obradivog zemljišta, pa se povećavaju površine na kojima se mogu koristiti prikazane tehnologije proizvodnje mesa goveda. Kako opisani procesi karakteriziraju i tijek razvoja u Hrvatskoj, proizvodnja govedjeg mesa u pašnim sustavima za Hrvatsku je od posebnog razvojnog značenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Food Science Technology