Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 12880

Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje


Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Grbeša, Darko
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje // Krmiva, 40 (1998), 1; 35-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 12880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje
(Beef cattle nutrition in the outdoor system of production)

Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Grbeša, Darko

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 40 (1998), 1; 35-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mesno govedo; tjelesna kondicija; otvoreni sustav proizvodnje
(beef cattle; body condition; outdoor system of production)

Sažetak
Hranidbene potrebe mesnih krava prikazane su promjenom stanja tjelesne kondicije prema hranidbenim normama INRA (1989), i J. F. A. Russel (1979/81), Primjenom ovakovog načina hranidbe povećava se mogućnost proizvodnje govedjeg mesa u otvorenom sustavu proizvodnje iskorištavanjem travnjačkih površina. Ocjena stanja kondicije prikazana je metodom palpacije po B.G.Lowman i sur.(1976). Prikazani način ishrane uz ekonomski optimalno iskorištavanje tjelesnih rezervi omogućava ekonomičniju proizvodnju mesa goveda. Povećani značaj prikazanog sustava ishrane i držanja uvjetuje činjenica da povećanje proizvodnje mlijeka po kravi dovodi do neravnomjerne ponude mlijeka i mesa proizvedenog na kravama za proizvodnju mlijeka. Ujedno u razvijenim zemljama smanjene su potrebe za površinama obradivog zemljišta, pa se povećavaju površine na kojima se mogu koristiti prikazane tehnologije proizvodnje mesa goveda. Kako opisani procesi karakteriziraju i tijek razvoja u Hrvatskoj, proizvodnja govedjeg mesa u pašnim sustavima za Hrvatsku je od posebnog razvojnog značenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178832

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Đikić (autor)

Avatar Url Ivan Jurić (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Grbeša, Darko
Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje // Krmiva, 40 (1998), 1; 35-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Đikić, M., Jurić, I. & Grbeša, D. (1998) Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje. Krmiva, 40 (1), 35-45.
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {1998}, pages = {35-45}, keywords = {mesno govedo, tjelesna kondicija, otvoreni sustav proizvodnje}, journal = {Krmiva}, volume = {40}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Hranidba mesnih goveda u otvorenim sustavima proizvodnje}, keyword = {mesno govedo, tjelesna kondicija, otvoreni sustav proizvodnje} }
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {1998}, pages = {35-45}, keywords = {beef cattle, body condition, outdoor system of production}, journal = {Krmiva}, volume = {40}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Beef cattle nutrition in the outdoor system of production}, keyword = {beef cattle, body condition, outdoor system of production} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Food Science Technology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font