Pregled bibliografske jedinice broj: 128783
Pokazatelji kakvoće i oksidacijske stabilnosti rafiniranog i hladno prešanog suncokretovog ulja
Pokazatelji kakvoće i oksidacijske stabilnosti rafiniranog i hladno prešanog suncokretovog ulja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 128783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pokazatelji kakvoće i oksidacijske stabilnosti rafiniranog i hladno prešanog suncokretovog ulja
(Oxidative and qualitative indicators in sunflower oil obtained by cold pressing and refining)
Autori
Besak, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.10
Godina
2002
Stranica
66
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
suncokretovo ulje; oksidacija; rafinacija; hladno prešanje
(sunflower oil; oxidation; refining; cold pressing)
Sažetak
Za istraživanja u ovom radu korišteno je rafinirano i nerafinirano suncokretovo ulje. Cilj je bio ispitati kakvoću i održivost ulja ovisno o načinu proizvodnje. Uzorci ulja su nabavljeni iz industrijske proizvodnje i dobiveni prešanjem u laboratoriju pod kontroliranim uvjetima. Od industrijskih uzoraka, korišteno je sirovo ulje (dobiveno kombiniranim postutkom prešanja i ekstrakcije), hladno prešano i rafinirana ulja. U laboratoriju je prešano sjeme suncokreta bez prethodnog kondicioniranja, s hlađenjem i bez hlađenja preše. Dobiveni rezultati su pokazali da nerafinirana ulja sadrže više primarnih produkata oksidacije, dok rafinirana ulja imaju više sekundarnih produkata oksidacije (konjugiranih tri-ena). Zbog manjeg početnog peroksidnog broja, rafinirano ulje je imalo bolju oksidacijsku održivost od nerafiniranih uzoraka ulja. Rafinacijom je neznatno porastao udjel trans-izomera linolne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058015
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)