Pregled bibliografske jedinice broj: 12846
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE, doktorska disertacija, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 12846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE
(Influence of temperature on sorption properties of fir sapwood and heartwood)
Autori
Trajković, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Stranica
80
Mentor
Govorčin, Slavko
Ključne riječi
obična jela (Abies alba; Mill.); osržavanje; bjeljika; srž; ravnotežna vlažnost;sorpcijska svojstva
(common fir (Abies alba; Mill); heartwood formation; sapwood; heartwood; equilibrium moisture content; sorption properties)
Sažetak
U pet slučajno izabranih stabala i na 40 uzoraka bjeljike i 40 uzoraka srži obične jele (Abies alba Mill.) određena je ravnotežna vlaga, sorpcijski koeficijent (s), diferencijalno bubrenje (q) i koeficijent bubrenja (h). Polovica usporednih uzoraka parena je pri 105 °C 72 sata. Svi su uzorci izloženi i uravnoteženi u sljedećim uvjetima pri sobnoj temperaturi 20 °C: (A) relativnoj vlazi zraka j=65%, (B) j=86% i (C) j=34%. Nepareni uzorci srži pokazali su značajno nižu ravnotežnu vlagu i sorpcijski koeficijent s, što upućuje na proces osržavanja. Ravnotežna vlaga parenih uzoraka bila je u svim uvjetima (A), (B) i (C) značajno niža od neparenih. Razlika ravnotežne vlage između srži i bjeljike parenih uzoraka bila je značajna samo u uvjetima (A) i (C).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA