Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 12846

UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE


Trajković, Jelena
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE, doktorska disertacija, Šumarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 12846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE
(Influence of temperature on sorption properties of fir sapwood and heartwood)

Autori
Trajković, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Šumarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Stranica
80

Mentor
Govorčin, Slavko

Ključne riječi
obična jela (Abies alba; Mill.); osržavanje; bjeljika; srž; ravnotežna vlažnost;sorpcijska svojstva
(common fir (Abies alba; Mill); heartwood formation; sapwood; heartwood; equilibrium moisture content; sorption properties)

Sažetak
U pet slučajno izabranih stabala i na 40 uzoraka bjeljike i 40 uzoraka srži obične jele (Abies alba Mill.) određena je ravnotežna vlaga, sorpcijski koeficijent (s), diferencijalno bubrenje (q) i koeficijent bubrenja (h). Polovica usporednih uzoraka parena je pri 105 °C 72 sata. Svi su uzorci izloženi i uravnoteženi u sljedećim uvjetima pri sobnoj temperaturi 20 °C: (A) relativnoj vlazi zraka j=65%, (B) j=86% i (C) j=34%. Nepareni uzorci srži pokazali su značajno nižu ravnotežnu vlagu i sorpcijski koeficijent s, što upućuje na proces osržavanja. Ravnotežna vlaga parenih uzoraka bila je u svim uvjetima (A), (B) i (C) značajno niža od neparenih. Razlika ravnotežne vlage između srži i bjeljike parenih uzoraka bila je značajna samo u uvjetima (A) i (C).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
068013

Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Profili:

Avatar Url Slavko Govorčin (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Trajković, Jelena
UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE, doktorska disertacija, Šumarski fakultet, Zagreb
Trajković, J. 'UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE', doktorska disertacija, Šumarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trajkovi\'{c}, Jelena}, pages = {80}, keywords = {obi\v{c}na jela (Abies alba, Mill.), osr\v{z}avanje, bjeljika, sr\v{z}, ravnote\v{z}na vla\v{z}nost, sorpcijska svojstva}, title = {UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SR\v{Z}I JELOVINE}, keyword = {obi\v{c}na jela (Abies alba, Mill.), osr\v{z}avanje, bjeljika, sr\v{z}, ravnote\v{z}na vla\v{z}nost, sorpcijska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trajkovi\'{c}, Jelena}, pages = {80}, keywords = {common fir (Abies alba, Mill), heartwood formation, sapwood, heartwood, equilibrium moisture content, sorption properties}, title = {Influence of temperature on sorption properties of fir sapwood and heartwood}, keyword = {common fir (Abies alba, Mill), heartwood formation, sapwood, heartwood, equilibrium moisture content, sorption properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font