Pregled bibliografske jedinice broj: 1283097
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1283097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije
(Validation of de novo created short questionnaire for assessing the dietary quality of the general population)
Autori
Bubanko, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2023
Stranica
61
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
kratki upitnik, analiza prehrane, dijetetičke metode, validacija upitnika, kvaliteta prehrane
(short questionnaire, dietary analysis, dietetic methods, questionnaire validation, dietary quality)
Sažetak
Kratki upitnici su sve više korišteni alati za brzu procjenu kvalitete prehrane. U ovom istraživanju je razvijen novi upitnik "analiza prehrane" s 18 pitanja podijeljenih u 3 kategorije (vrijeme ispunjavanja 3-5 minuta). Cilj je bio usporediti relativnu valjanost ovog upitnika s indeksom pravilne prehrane mHEI-2015, na temelju 7-dnevnog dnevnika prehrane koji su popunili 46 ispitanika (19-66 godina). Rezultati su pokazali pozitivnu korelaciju (Pearsonov koeficijent R = 0, 66) između ove dvije metode procjene. Bland-Altmanov plot je pokazao da su podaci uglavnom uniformno raspoređeni, osim za dva ispitanika koji su odstupali. Razlika u bodovima između metoda je bila u rasponu od -6% do 37%. Većina ispitanika (69, 5%) je imala razliku u bodovima manju od jedne standardne devijacije, što ukazuje na malu varijabilnost među njima. Rezultati sugeriraju da se ove dvije metode slažu u procjeni prehrambenih navika većine ispitanika. Predložene su izmjene u bodovanju upitnika "analiza prehrane" na temelju američkih prehrambenih smjernica i rezultata ovog istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)