Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1283097

Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije


Bubanko, Mia
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1283097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije
(Validation of de novo created short questionnaire for assessing the dietary quality of the general population)

Autori
Bubanko, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2023

Stranica
61

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
kratki upitnik, analiza prehrane, dijetetičke metode, validacija upitnika, kvaliteta prehrane
(short questionnaire, dietary analysis, dietetic methods, questionnaire validation, dietary quality)

Sažetak
Kratki upitnici su sve više korišteni alati za brzu procjenu kvalitete prehrane. U ovom istraživanju je razvijen novi upitnik "analiza prehrane" s 18 pitanja podijeljenih u 3 kategorije (vrijeme ispunjavanja 3-5 minuta). Cilj je bio usporediti relativnu valjanost ovog upitnika s indeksom pravilne prehrane mHEI-2015, na temelju 7-dnevnog dnevnika prehrane koji su popunili 46 ispitanika (19-66 godina). Rezultati su pokazali pozitivnu korelaciju (Pearsonov koeficijent R = 0, 66) između ove dvije metode procjene. Bland-Altmanov plot je pokazao da su podaci uglavnom uniformno raspoređeni, osim za dva ispitanika koji su odstupali. Razlika u bodovima između metoda je bila u rasponu od -6% do 37%. Većina ispitanika (69, 5%) je imala razliku u bodovima manju od jedne standardne devijacije, što ukazuje na malu varijabilnost među njima. Rezultati sugeriraju da se ove dvije metode slažu u procjeni prehrambenih navika većine ispitanika. Predložene su izmjene u bodovanju upitnika "analiza prehrane" na temelju američkih prehrambenih smjernica i rezultata ovog istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bubanko, Mia
Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bubanko, M. (2023) 'Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane opće populacije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bubanko, Mia}, year = {2023}, pages = {61}, keywords = {kratki upitnik, analiza prehrane, dijeteti\v{c}ke metode, validacija upitnika, kvaliteta prehrane}, title = {Validacija de novo kreiranog kratkog upitnika za procjenu kvalitete prehrane op\'{c}e populacije}, keyword = {kratki upitnik, analiza prehrane, dijeteti\v{c}ke metode, validacija upitnika, kvaliteta prehrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bubanko, Mia}, year = {2023}, pages = {61}, keywords = {short questionnaire, dietary analysis, dietetic methods, questionnaire validation, dietary quality}, title = {Validation of de novo created short questionnaire for assessing the dietary quality of the general population}, keyword = {short questionnaire, dietary analysis, dietetic methods, questionnaire validation, dietary quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font