Pregled bibliografske jedinice broj: 1282687
Emocije i prehrana
Emocije i prehrana // Zbornik radova Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa: "Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih, Iskustva u primjeni" / Leko, G. (ur.).
Zagreb: Hrvatski kineziološki savez (HKS), 2023. str. 851-856 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1282687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Emocije i prehrana
(Emotions and Diet)
Autori
Ušljebrka, Martina ; Ivković, Gordana ; Alić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa: "Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih, Iskustva u primjeni"
/ Leko, G. - Zagreb : Hrvatski kineziološki savez (HKS), 2023, 851-856
ISBN
978-953-317-070-1
Skup
31. međunarodna ljetna škola kineziologa „Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih, iskustva u primjeni“
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 28.06.2023. - 01.07.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
emocije, prehrana, regulacija
(emotion, nutrition, regulation)
Sažetak
Emocije se sastoje od četiri dimenzije: osjećaja, pobuđenosti, svrhe te izražaja. Osjećaji su bitna dimenzija emocija jer čine subjektivnu komponentu te pružaju pojedincu osobno značenje. Pobuđenost omogućuje pojedincu adaptivno ponašanje suočavanja te ona uključuje biološku aktivnost. Svrha kao dimenzija emocija omogućuje pojedincu prema cilju usmjerenu motivaciju za djelovanje, a izražaj čini socijalnu komponentu koju pojedinac pokazuje kroz facijalnu ekspresiju (Reeve, 2018). Ljutnja, tuga i strah često prethode epizodama prejedanja kod pretilih osoba, utvrđena je veća tendencija jedenja tijekom doživljavanja ljutnje i radosti nego tijekom straha i tuge. Interakcija između raspoloženja, emocionalnog stanja te hranjenja vrlo je složena te se pretpostavlja kako pojedinci reguliraju svoje emocije i raspoloženje tako što mijenjaju količinu i odabir hrane. Stoga se može reći da emocionalna rastresenost djeluje na emocionalni izbor hrane i unos. Kod fiziološkog mehanizma, hrana koja obiluje visokom energijom djeluje na promjene u metabolizmu, neurotransmiterima te neuroendokrinom sustavu koji potom djeluju na afektivno stanje. S druge strane, za psihološke mehanizme je ključan ukus hrane – hrana koja se doživljava ukusnom i koja izaziva užitak, dovodi do poboljšanja emocionalnog stanja. Ova dva mehanizma su povezana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Psihologija, Kineziologija