Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1282518

UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY


Pranjić, Petra
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1282518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY
(THE INFLUENCE OF DIFFERENT SPECIES OF LACTIC ACID BACTERIA ON THE COMPOSITION AND QUALITY OF CHARDONNAY WINE)

Autori
Pranjić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.07

Godina
2023

Stranica
36

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolaktična fermentacija, Oenoccocus oeni
(´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolactic fermentation, Oenoccocus oeni)

Sažetak
Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja je u posljednjih 25 godina jedna od najpopularnijih sorata u svijetu. Izuzetno je prilagodljiva i rasprostranjena u različitim klimatskim zonama uzgoja vinove loze. To je sorta koja se smatra “ulaznicom“ na tržište vina za nove proizvođače, posebno u zemljama Novog svijeta. Kvaliteta svakog vina uvjetovana je raznim biokemijskim reakcijama u koje se ubraja i malolaktična fermentacija. To je proces biološkog otkiseljavanja odnosno transformacije jabučne kiseline u mliječnu kiselinu uz oslobađanje CO2, a provode ga određene vrste bakterija mliječne kiseline. U ovom radu, nakon inokulacije različitih vrsta bakterija mliječne kiseline praćene su koncentracije organskih kiselina te su provedene fizikalno-kemijske, instrumentalne i senzorne analize kojima je utvrđen utjecaj malolaktične fermentacije na sastav i kakvoću vina ´Chardonnay ´.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Petra
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pranjić, P. (2023) 'UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Petra}, year = {2023}, pages = {36}, keywords = {´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolakti\v{c}na fermentacija, Oenoccocus oeni}, title = {UTJECAJ RAZLI\v{C}ITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJE\v{C}NE KISELINE NA SASTAV I KAKVO\'{C}U VINA CHARDONNAY}, keyword = {´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolakti\v{c}na fermentacija, Oenoccocus oeni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Petra}, year = {2023}, pages = {36}, keywords = {´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolactic fermentation, Oenoccocus oeni}, title = {THE INFLUENCE OF DIFFERENT SPECIES OF LACTIC ACID BACTERIA ON THE COMPOSITION AND QUALITY OF CHARDONNAY WINE}, keyword = {´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolactic fermentation, Oenoccocus oeni}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font