Pregled bibliografske jedinice broj: 1282518
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1282518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH VRSTA BAKTERIJA MLIJEČNE
KISELINE
NA SASTAV I KAKVOĆU VINA CHARDONNAY
(THE INFLUENCE OF DIFFERENT SPECIES OF LACTIC ACID
BACTERIA
ON THE COMPOSITION AND QUALITY OF CHARDONNAY WINE)
Autori
Pranjić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.07
Godina
2023
Stranica
36
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolaktična fermentacija, Oenoccocus oeni
(´Chardonnay´, Lactobacillus plantarum, malolactic fermentation, Oenoccocus oeni)
Sažetak
Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja je u posljednjih 25 godina jedna od najpopularnijih sorata u svijetu. Izuzetno je prilagodljiva i rasprostranjena u različitim klimatskim zonama uzgoja vinove loze. To je sorta koja se smatra “ulaznicom“ na tržište vina za nove proizvođače, posebno u zemljama Novog svijeta. Kvaliteta svakog vina uvjetovana je raznim biokemijskim reakcijama u koje se ubraja i malolaktična fermentacija. To je proces biološkog otkiseljavanja odnosno transformacije jabučne kiseline u mliječnu kiselinu uz oslobađanje CO2, a provode ga određene vrste bakterija mliječne kiseline. U ovom radu, nakon inokulacije različitih vrsta bakterija mliječne kiseline praćene su koncentracije organskih kiselina te su provedene fizikalno-kemijske, instrumentalne i senzorne analize kojima je utvrđen utjecaj malolaktične fermentacije na sastav i kakvoću vina ´Chardonnay ´.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)