Pregled bibliografske jedinice broj: 1282423
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Knin, Hrvatska
CROSBI ID: 1282423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje, percepcija i znanje ispitanika o
čajevima odabranih vrsta aromatičnog i
ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju
organizma
(Naslov)
Autori
Bačić, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Knin, Hrvatska
Datum
10.09
Godina
2020
Stranica
45
Mentor
Boris Dorbić
Ključne riječi
čajevi, detoksikacija, ljekovito i aromatično bilje, ponašanja, percepcije, znanja, Mediteran.
(teas, detoxification, medicinal and aromatic herbs, behaviors, perceptions, knowledge, Mediterranean.)
Sažetak
Pod detoksikacijom se smatraju metabolički procesi gdje se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u one koje su manje otrovne. Prema namjeni detoksikacija se može podijeliti na terapijsku, kozmetičku i preventivnu. U novije vrijeme potrošači su razvili svijest o djelotvornosti različitih biljnih vrsta za liječenje mnogobrojnih bolesti. Većina čajeva od ljekovitog i aromatičnog bilja pripravlja se kao oparak ili infuz. U ovom radu će se kroz teoretski dio opisati glavne biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja koje se kao čaj mogu koristiti za detoksikaciju organizma. Cilj anketnog istraživanja bilo je ispitivanje ponašanja, percepcija i znanja ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja za detoksikaciju organizma. Anketno istraživanje je provedeno tijekom druge polovice 2020. godine na uzorku od 50 ispitanika. Rezultati anketnog istraživanja su pokazali da najveći postotak ispitanika vrlo često konzumira čajeve od paprene metvice, pasje ruže i kadulje. Ista situacija je utvrđena i u slučaju kada se radi o korištenju čajeva isključivo u svrhu detoksikacije organizma. I u pogledu ocjene općeg dojma (boja, miris, okus) ispitanici više preferiraju klasičnije-komercijalnije tipove čajeva (šipak, paprena metvica i kadulja). ispitanici imaju najviše saznanja o biološkim, kemijskim i ljekovitim karakteristikama gore navedenih vrsta
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija