Pregled bibliografske jedinice broj: 1282219
Mogućnosti nutritivne intervencije u pacijenata na kroničnoj hemodijalizi
Mogućnosti nutritivne intervencije u pacijenata na kroničnoj hemodijalizi, 2020., postdiplomski specijalisticki, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1282219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti nutritivne intervencije u pacijenata
na kroničnoj hemodijalizi
(Possibilities of nutritive intervention in patients
on chronic haemodialysis)
Autori
Murić Begić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.05
Godina
2020
Stranica
54
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
nutritivna intervencija, hemodijaliza, malnutricija, bubrežna bolest
(nutritive intervention, hemodialysis, malnutrition, kidney disease)
Sažetak
U pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti, posebno onih na hemodijalizi često se javlja proteinsko-energetska malnutricija koja povećava vjerojatnost pojave neželjenih kliničkih ishoda. Cilj ovog rada je dati sažet prikaz najnovijih smjernica za prehranu pacijenata na hemodijalizi, u smislu održavanja adekvatnog nutritivnog statusa, te istražiti važnost adherencije postojećim nutritivnim smjernicama u kontekstu optimizacije ishoda liječenja. Istraživanje je provedeno pregledavanjem dostupne znanstvene i stručne literature o predloženoj temi (razdoblje 2010. - 2020.godine). Korištene su elektroničke bibliografske baze podataka te mrežne stranice relevantnih državnih institucija, stručnih udruženja. Optimalni energetski unos za pacijente na hemodijalizi je 25-35 kcal/kg, a unos proteina 1, 0 do 1, 2 g/kg tjelesne mase. Uvođenje oralne i enteralne nadomjesne prehrane može biti korisno kod pojedinih skupina pacijenata. Neophodan je kontinuirani monitoring i nadomiještanje mikronutrijenata po potrebi. Loša adherencija nutritivnim smjernicama doprinosi pogoršanju proteinsko energetske malnutricije. Adekvatna edukacija pacijenata, ali i zdravstvenih djelatnika i drugih osoba koje skrbe za pacijenta neophodna je za poboljšanje adherencije pacijenata na hemodijalizi. Klinički značajne interakcija hrane i lijekova mogu imati negativan učinka na nutritivni status i ishode liječenja pacijenata sa kroničnom bubrežnom bolesti. Predviđanje i izbjegavanje interakcija hrana-lijek doprinose spriječavanju proteinskoenergetske malnutricije te posredno utječu na smanjenje mortaliteta i morbiditeta u pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)