Pregled bibliografske jedinice broj: 1281766
Osobine vina Malvazija istarska dobivenog primjenom maceracije i prešanja cijelog grozda
Osobine vina Malvazija istarska dobivenog primjenom maceracije i prešanja cijelog grozda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1281766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobine vina Malvazija istarska dobivenog primjenom maceracije i prešanja cijelog grozda
(Properties of Malvazija istarska wine prepared by maceration and pressing of whole grapes)
Autori
Buršić, Toni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
09.09
Godina
2014
Stranica
59
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Malvazija istarska, prerada, fenoli, ekstrakt
(Malvazija istarska, grape processing, phenols, extract)
Sažetak
U tri vina malvazije istarske primjenjene su tri različite tehnologije proizvodnje: vino koje je proizvedeno standarnom tehnologijom, brzom preradom grožđa, (varijanta M), vino sa hladnom maceracijom 24 sata 10 oC (varijanta MAC) i vino kod kojeg je prešan cijeli grozd (varijanta G). Utjecaj hladne maceracije i prešanje cijelog grozda utjecao je na osnovni kemijski sastav mošta i vina kao i na koncentraciju ukupnih polifenola i suhog ekstrakta. Sadržaj ukupnih fenola daleko je veći kod vina kod kojeg je provedena maceracija, a u istom vinu je i sadržaj suhog ekstrakta najveći. Metoda prešanja cijelog grozda nije dala veće razlike u kemijskim parametrima u odnosu na kontrolno vino (M). Senzorna analiza provedena je metodom 100 bodova, pri čemu je najbolje ocjenjeno vino dobiveno procesom hladne maceracije (MAC).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)