Pregled bibliografske jedinice broj: 1281563
Utjecaj nukleotida, sojinog proteina i pojedinačnih aminokiselina u starter smjesi na eksterijerne odlike teladi
Utjecaj nukleotida, sojinog proteina i pojedinačnih aminokiselina u starter smjesi na eksterijerne odlike teladi // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 29-30 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1281563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nukleotida, sojinog proteina i
pojedinačnih aminokiselina u starter smjesi na
eksterijerne odlike teladi
(The influence of nucleotides, soy protein and
individual amino acids in the starter mixture on
external characteristics of calves)
Autori
Steiner, Zvonimir ; Benak, Stipo ; Babić, Ivan ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić, Željka ; Prakatur, Ivana, ; Ronta, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 29-30
Skup
28. međunarodno savjetovanje Krmiva 2023.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
telad ; sojin protein ; nukleotidi ; aminokiseline ; tjelesne mjere
(calves ; soy protein ; nucleotides ; amino acids ; body measurements)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti učinak dodavanja sojinog proteina, nukleotida te pojedinačnih aminokiselina u starter smjesu za telad na eksterijerne odlike i tjelesnu masu teladi. Pokus je proveden na 20 životinja ravnomjerno raspoređenih u dvije skupine, kontrolnu (K) i pokusnu (P) pri čemu je u svakoj skupini bio ujednačen omjer muške i ženske teladi. Istraživanje je trajalo od teljenja do prosječne starosne dobi od 91 dana. Praćenje tjelesnih mjera izvršeno je u četiri navrata uz pomoć Lydtinova štapa i mjerne vrpce. Mjerenje i vaganje provedeno je sa 6, 24, 50 i 91 dan prosječne starosti. Određivani su slijedeći pokazatelji: tjelesna masa, visina grebena, visina križa, duljina trupa, širina zdjelice, dubina prsa, širina prsa, opseg prsa, opseg trupa te dužina buta. Na temelju dobivenih vrijednosti tjelesnih mjera izračunati su indeksi anamorfoznosti i tjelesne kompaktnosti. Telad se napajala svježim nepasteriziranim punomasnim mlijekom u dva obroka dnevno, 3 L ujutro i 3 L navečer. Čvrsta hrana u obliku peletirane starter smjese i voda ponuđeni su ad libitum od četvrtog dana starosti do prosječne starosti od 63 dana. U starter smjesu pokusne skupine dodani su nukleotidi kvasaca, sojin proteinski koncentrat te dvije limitirajuće aminokiseline – metionin i lizin. Nakon toga, telad se hranila jednom dnevno s prijelaznim obrokom kroz 3 dana. Telad iz obje skupine je do 91. dana starosti hranjena jednom dnevno obrokom u obliku TMR-a. Ukupna ponuđena količina obroka bila je 4, 1 kg ST/ tele/ dan. Od dobivenih rezultata statistički značajne razlika dobivena je za dužinu buta (P<0, 05) u korist kontrolne skupine. Osim toga, dobivene vrijednosti indeksa anamorfoznosti također imaju tendenciju viših vrijednosti (P =0, 05) kod kontrolne skupine. Prema dobivenim rezultatima zaključuje se kako dodavanje sojinog proteina, nukleotida te limitirajućih aminokiselina nije značajno utjecalo na većinu promatranih pokazatelja kod teladi te su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdio njihov učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Ivan Babić
(autor)
Željka Klir
(autor)
Stipo Benak
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Josip Novoselec
(autor)