Pregled bibliografske jedinice broj: 1281557
Usporedba učinkovitosti dopunskih smjesa koje sadrže NPN spojeve u tovu junadi
Usporedba učinkovitosti dopunskih smjesa koje sadrže NPN spojeve u tovu junadi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 63 (2021), 3-10 doi:10.33128/k.63.1.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1281557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba učinkovitosti dopunskih smjesa koje sadrže NPN spojeve u tovu junadi
(Comparison of efficiency of supplementary feed mixtures containing NPN compounds in cattle fattening)
Autori
Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić, Željka ; Prakatur, Ivana ; Balentić, Ivan ; Ronta, Mario
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 63
(2021);
3-10
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
NPN spojevi ; tov junadi ; urea ; proizvodni pokazatelji ; cijena koštanja
(NPN compounds ; cattle fattening ; urea ; production traits ; cost price)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti učinak dopunskih smjesa s većim i manjim udjelom bjelančevina, a koje sadrže sporootpuštajuće neproteinske dušične (NPN) spojeve u tovu junadi na proizvodne pokazatelje i cijenu koštanja. U pokusu je bilo 24 životinje ženskog spola križanih u tipu belgijsko plavog goveda koje su bile ravnomjerno podijeljene u dvije skupine. Trajanje pokusa iznosilo je 213 dana. Tijekom pokusa od proizvodnih pokazatelja praćeni su tjelesna masa, prosječni dnevni prirast te konverzija hrane, osim proizvodnih pokazatelja praćena je i cijena koštanja prirasta. Provedena su četiri vaganja, od čega su dva vaganja bila pojedinačna dok su ostala dva vaganja bila grupna. Junad je hranjena TMR obrocima ujednačenih nutritivnih vrijednosti u koje su uključene dopunske smjese različite bjelančevinaste vrijednosti koje sadrže sporootpuštajuće NPN spojeve. U obrok P1 skupine bila je uključena dopunska smjesa s većom, dok je obrok P2 skupine sadržavao smjesu s manjom bjelančevinastom vrijednošću. Rezultati na kraju istraživanja pokazali su nešto veće prosječne dnevne priraste (1, 27 : 1, 18 kg/dan), u korist P1 skupine. Ukupna konverzija hrane bila je nešto niža kod P1 skupine u odnosu na P2 skupinu (6, 4 : 6, 6 kg/kg), dok je cijena koštanja po jedinici prirasta bila ujednačena tijekom cijelog istraživanja. Na kraju istraživanja može se zaključiti kako se primjenom NPN spojeva uz pažljivo balansiranje obroka postići profitabilan i siguran tov junadi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Željka Klir
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts