Pregled bibliografske jedinice broj: 1281083
Utjecaj klime i klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke
Utjecaj klime i klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
Opatija, Hrvatska, 2023. str. 87-88 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1281083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klime i klimatskih promjena na proizvodnju
domaće šunke
(The influence of climate and climate changes on the
production of domestic ham)
Autori
Samac Danijela, Antunović Zvonko, Steiner Zvonimir, Novoselec Josip, Prakatur Ivana, Klir Šalavardić Željka, Ronta Mario, Novoselec Maja, Kovačić Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
/ - , 2023, 87-88
Skup
28. međunarodno savjetovanje Krmiva 2023.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
klimatske promjene, šunka, tradicijska proizvodnja
(climate change, ham, traditional production)
Sažetak
Klima je sustav koji se konstantno mijenja djelovanjem sunčeve i vulkanske aktivnosti te astronomskih parametara, a kroz zadnje stoljeće i povećanjem ljudskih aktivnosti. Upravo ljudska aktivnost je povećala atmosferske koncentracije stakleničkih plinova i uzrokovala porast temperature. Mjerenja pokazuju da je zatopljenje izraženije nad kopnom nego nad morem, odnosno da je jače nad Europom, Sjevernom Amerikom i Azijom, nego nad Australijom, Afrikom i južnom Amerikom. U Republici Hrvatskoj porast temperatura izraženiji je na obali nego u kontinentalnim dijelovima zemlje, ali je taj porast na priobalju izraženiji u toplom dijelu godine, dok je u kopnenim područjima taj porast izraženiji tijekom zimskog perioda. Upravo to povećanje temperatura u zimskom dijelu godine pogađa proizvođače domaće šunke i ostalih suhomesnatih proizvoda u kontinentalnom dijelu zemlje. U tradicionalnoj proizvodnji šunki proizvođači su šunke stavljali na zrenje najčešće u tavanske prostore kuća, gdje je bio zadovoljavajući protok zraka, oslanjajući se na utjecaj prirode tj. klimu toga dijela godine. Promjenom klime, došlo je do već spomenutih povišenih temperatura, koje u fazi zrenja šunki negativno utječu na kvalitet samog proizvoda te je cilj ovoga rada ukazati kako te promjene utječu na dugogodišnju tradicijsku proizvodnju šunki i kako je za budućnost nužno uvođenje promjena u tu proizvodnju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Đurđica Kovačić
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Danijela Samac
(autor)