Pregled bibliografske jedinice broj: 1280531
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika // Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY / Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna (ur.).
Osijek ; Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2023. str. 27-35 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1280531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika
(Analysis of stainless steel dishes)
Autori
Marić, Martina ; Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY
/ Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna - Osijek ; Zagreb : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2023, 27-35
Skup
19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teški metali ; posuđe ; hrana ; migracija iona
(heavy metals ; dishes ; food ; migration of ions)
Sažetak
Od prapovijesnih dana pa sve do danas posuđe je korišteno za pripremu, čuvanje i posluživanje hrane. Nekada se izrađivalo od materijala koji su pronađeni u prirodi. Danas nove tehnologije omogućavaju izradu posuđa od sofisticiranih materijala koji su otporni na visoke temperature, oštećenja, osiguravaju neprianjanje hrane prilikom termičke obrade i sl. Sve navedeno ujedno donosi i određene opasnosti koje se odnose na migraciju elemenata iz posuđa u hranu. U ovom radu istraživana je migracija iona As, Cd, Cr, Ni, Pb i Zn iz posuđa od nehrđajućeg čelika u ovisnosti o vremenu, a uslijed kontakta posuđa s hranom. Istraživanja su provedena korištenjem dvije modelne otopine koje su simulirale kiselu hranu. Otopine i posuđe bili su u kontaktu 2 h, 24 h, 4 dana i 10 dana pri sobnoj temperaturi. Dobiveni rezultati su pokazali da dolazi do migracije nikla i kroma ovisno o vremenu kontakta posuđa s hranom, ali i o starosti posuđa. Koncentracije iona koji su migrirali bile su u rasponu od 0, 0040 do 0, 0130 mg/l za krom, odnosno od 0, 0011 do 0, 0372 mg/l za nikal.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Metalurgija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Metalurški fakultet, Sisak