Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1280531

Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika


Marić, Martina; Štrkalj, Anita; Glavaš, Zoran
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika // Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY / Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna (ur.).
Osijek ; Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2023. str. 27-35 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1280531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika
(Analysis of stainless steel dishes)

Autori
Marić, Martina ; Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY / Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna - Osijek ; Zagreb : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2023, 27-35

Skup
19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
teški metali ; posuđe ; hrana ; migracija iona
(heavy metals ; dishes ; food ; migration of ions)

Sažetak
Od prapovijesnih dana pa sve do danas posuđe je korišteno za pripremu, čuvanje i posluživanje hrane. Nekada se izrađivalo od materijala koji su pronađeni u prirodi. Danas nove tehnologije omogućavaju izradu posuđa od sofisticiranih materijala koji su otporni na visoke temperature, oštećenja, osiguravaju neprianjanje hrane prilikom termičke obrade i sl. Sve navedeno ujedno donosi i određene opasnosti koje se odnose na migraciju elemenata iz posuđa u hranu. U ovom radu istraživana je migracija iona As, Cd, Cr, Ni, Pb i Zn iz posuđa od nehrđajućeg čelika u ovisnosti o vremenu, a uslijed kontakta posuđa s hranom. Istraživanja su provedena korištenjem dvije modelne otopine koje su simulirale kiselu hranu. Otopine i posuđe bili su u kontaktu 2 h, 24 h, 4 dana i 10 dana pri sobnoj temperaturi. Dobiveni rezultati su pokazali da dolazi do migracije nikla i kroma ovisno o vremenu kontakta posuđa s hranom, ali i o starosti posuđa. Koncentracije iona koji su migrirali bile su u rasponu od 0, 0040 do 0, 0130 mg/l za krom, odnosno od 0, 0011 do 0, 0372 mg/l za nikal.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Metalurgija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Metalurški fakultet, Sisak

Profili:

Avatar Url Anita Štrkalj (autor)

Avatar Url Zoran Glavaš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Martina; Štrkalj, Anita; Glavaš, Zoran
Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika // Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY / Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna (ur.).
Osijek ; Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2023. str. 27-35 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Marić, M., Štrkalj, A. & Glavaš, Z. (2023) Analiza posuđa od nehrđajućeg čelika. U: Babić, J., Kučić Grgić, D. & Ocelić Bulatović, V. (ur.)Proceeding book of 19th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY.
@article{article, author = {Mari\'{c}, Martina and \v{S}trkalj, Anita and Glava\v{s}, Zoran}, year = {2023}, pages = {27-35}, keywords = {te\v{s}ki metali, posu\dje, hrana, migracija iona}, title = {Analiza posu\dja od nehr\djaju\'{c}eg \v{c}elika}, keyword = {te\v{s}ki metali, posu\dje, hrana, migracija iona}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mari\'{c}, Martina and \v{S}trkalj, Anita and Glava\v{s}, Zoran}, year = {2023}, pages = {27-35}, keywords = {heavy metals, dishes, food, migration of ions}, title = {Analysis of stainless steel dishes}, keyword = {heavy metals, dishes, food, migration of ions}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font