Pregled bibliografske jedinice broj: 1280126
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1280126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene
namirnicama koje sadrže gluten na primjeru
studentskih jelovnika
(Nutritionally adequate gluten-free substitutions for
foods that contain gluten - example of student menus)
Autori
Eleršek, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.11
Godina
2022
Stranica
56
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Neposredni voditelj
Jasenka Gajdoš Kljusurić
Ključne riječi
celijakija, gluten ; studentska prehrana ; nutritivne zamjene ; javna prehrana
(celiac disease ; gluten, ; student nutrition, ; nutritional substitutes ; public nutrition)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je pronaći nutritivno adekvatne zamjene za namirnice koje sadrže gluten u jelima iz popisa jela za studentske restorane. U radu je korištena osnovna statistička analiza te su primijenjeni i alati multivarijatne analize odnosno analiza glavnih komponenata i toplinske mape. Rezultati rada ističu važnost mahunarki kao izvora vlakana i proteina u bezglutenskoj prehrani. Na primjerima je pokazano i kako se korištenjem namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, umjesto bezglutenskih proizvoda kao zamjena za namirnicama koje sadrže gluten, mogu smanjiti troškovi bezglutenske prehrane i poboljšati njezina nutritivna kvaliteta. Također je primjena multivarijatnih alata pokazala izniman potencijal u brzoj detekciji nutritivne sličnosti i/ili različitosti namirnica/jela koja sadrže gluten i onih bezglutenskih
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb