Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1280126

Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika


Eleršek, Antonio
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1280126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika
(Nutritionally adequate gluten-free substitutions for foods that contain gluten - example of student menus)

Autori
Eleršek, Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.11

Godina
2022

Stranica
56

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Neposredni voditelj
Jasenka Gajdoš Kljusurić

Ključne riječi
celijakija, gluten ; studentska prehrana ; nutritivne zamjene ; javna prehrana
(celiac disease ; gluten, ; student nutrition, ; nutritional substitutes ; public nutrition)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je pronaći nutritivno adekvatne zamjene za namirnice koje sadrže gluten u jelima iz popisa jela za studentske restorane. U radu je korištena osnovna statistička analiza te su primijenjeni i alati multivarijatne analize odnosno analiza glavnih komponenata i toplinske mape. Rezultati rada ističu važnost mahunarki kao izvora vlakana i proteina u bezglutenskoj prehrani. Na primjerima je pokazano i kako se korištenjem namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, umjesto bezglutenskih proizvoda kao zamjena za namirnicama koje sadrže gluten, mogu smanjiti troškovi bezglutenske prehrane i poboljšati njezina nutritivna kvaliteta. Također je primjena multivarijatnih alata pokazala izniman potencijal u brzoj detekciji nutritivne sličnosti i/ili različitosti namirnica/jela koja sadrže gluten i onih bezglutenskih

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Eleršek, Antonio
Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Eleršek, A. (2022) 'Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadrže gluten na primjeru studentskih jelovnika', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Eler\v{s}ek, Antonio}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {celijakija, gluten, studentska prehrana, nutritivne zamjene, javna prehrana}, title = {Nutritivno adekvatne bezglutenske zamjene namirnicama koje sadr\v{z}e gluten na primjeru studentskih jelovnika}, keyword = {celijakija, gluten, studentska prehrana, nutritivne zamjene, javna prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Eler\v{s}ek, Antonio}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {celiac disease, gluten,, student nutrition,, nutritional substitutes, public nutrition}, title = {Nutritionally adequate gluten-free substitutions for foods that contain gluten - example of student menus}, keyword = {celiac disease, gluten,, student nutrition,, nutritional substitutes, public nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font