Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1279657

Održivi obrasci pravilne prehrane


Spasojević, Lucija
Održivi obrasci pravilne prehrane, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1279657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održivi obrasci pravilne prehrane
(Sustainable eating patterns)

Autori
Spasojević, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Rumora Samarin, Ivana

Neposredni voditelj
Rumora Samarin

Ključne riječi
održiva prehrana ; ugljični otisak ; mediteranska prehrana ; zapadnjačka prehrana ; održivi razvoj
(sustainable diet ; carbon footprint ; Mediterranean diet ; Western diet ; sustainable development)

Sažetak
S porastom svjetske populacije povećavaju se potrebe za hranom, a samim time i za intenzivnim uzgojem biljnih i životinjskih vrsta. Zapadnjačka prehrana, uz velik rizik za razvoj nezaraznih kroničnih bolesti ima i veliki negativan učinak (otisak) na planet Zemlju – od emisije ugljika do potrošnje pitke vode. Emisije stakleničkih plinova uzrokovane lancem opskrbe stoke čine više od 14% svih emisija uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Stoga je nužno potrebna promjena koja će zadovoljiti potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija za zadovolja-vanje vlastitih potreba, tzv. održivi razvoj. On obuhvaća prelazak na održive obrasce prehrane, među kojima se ističu mediteranska, vegetarijanska i paleolitička prehrana. Cilj ovog rada je dati kratki pregled trenutnih spoznaja o održivim obrascima prehrane u odnosu na zapadnjački način prehrane koji provodi većina populacije. Iako svi navedeni obrasci prehrane pridonose zaštiti planeta i zdravlja ljudi u određenoj mjeri, mediteranska prehrana se zbog sinergističkog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje uzima kao glavni održivi obrazac pravilne prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Spasojević, Lucija
Održivi obrasci pravilne prehrane, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Spasojević, L. (2022) 'Održivi obrasci pravilne prehrane', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Spasojevi\'{c}, Lucija}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {odr\v{z}iva prehrana, uglji\v{c}ni otisak, mediteranska prehrana, zapadnja\v{c}ka prehrana, odr\v{z}ivi razvoj}, title = {Odr\v{z}ivi obrasci pravilne prehrane}, keyword = {odr\v{z}iva prehrana, uglji\v{c}ni otisak, mediteranska prehrana, zapadnja\v{c}ka prehrana, odr\v{z}ivi razvoj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Spasojevi\'{c}, Lucija}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {sustainable diet, carbon footprint, Mediterranean diet, Western diet, sustainable development}, title = {Sustainable eating patterns}, keyword = {sustainable diet, carbon footprint, Mediterranean diet, Western diet, sustainable development}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font