Pregled bibliografske jedinice broj: 1278424
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1278424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice
(Colour of the egg yolk varies depending on the processing of the maize grain in the complete feed fed to the laying hens)
Autori
Gunjević, Veronika ; Zurak, Dora ; Kiš, Goran ; Duvnjak, Marija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pirgozliev, Vasil ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 14-15
Skup
28. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2023
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hibridi kukuruza, sušenje, veličina čestica, kokoši nesilice, boja žutanjka jajeta
(maize hybrid, drying, particle size, laying hens, egg yolk colour)
Sažetak
Boja žumanjka jajeta važno je svojstvo koje određuje preferabilnost proizvoda od strane potrošača, a rezultat je deponiranja karotenoida koja nesilica unese hranom. Kukuruz je važan izvor karotenoida i glavni sastojak potpunih krmnih smjesa za kokoši nesilice, pri čemu se zrno obrađuje, najčešće sušenjem i mljevenjem. Takva obrada zrna kukuruza može utjecati na pigmentaciju žumanjka jer sušenje zrna na visokoj temperaturi uzorkuje razgradnju karotenoida, dok veličina čestica meljave utječe na bioraspoloživost karotenoida. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj obrade zrna kukuruza različite tvrdoće korištenog u potpunim krmnim smjesama na boju žumanjka jajeta. Zrno dva hibrida je nakon berbe osušeno na 40 i 80 °C, a zatim mljeveno kroz sita s veličinom pora od 5, 6 i 9 mm. Ukupno je sastavljeno 12 potpunih krmnih smjesa (12 tretmana ; 2 hibrida × 2 temperature sušenja × 3 veličine čestica meljave). Ukupno 252 Lohmann Brown nesilica su po tri bile smještene u 84 obogaćena kaveza koja su prema nasumičnom dizajnu raspoređene na 12 tretmana (12 tretmana × 7 kaveza). Jaja su skupljana svaka tri dana do stabilizacije boje, a zatim jednom tjedno. Boja žumanjka jajeta određena je prema CIE L*a*b* (Minolta Chroma Meter CR-410) pri čemu L* predstavlja svjetlinu, a* crvenost, a b* žutost boje žumanjka. Obrada zrna kukuruza nije utjecala na svjetlinu žumanjka (68, 51 do 70, 06) dok su i temperatura sušenja i veličina čestice meljave utjecali na crvenost žumanjka (P<0, 05), bez obzira na tvrdoću zrna hibrida kukuruza. Crvenost žumanjka kretala se od 11, 45 do 13, 12 kod nesilica hranjenih hibridom mekšeg zrna i od 13, 10 do 13, 80 kod nesilica hranjenih hibridom tvrđeg zrna. Prema tome, zrno kukuruza osušeno na nižoj temperaturi i mljeveno kroz sita manje veličine pora rezultirala su crvenijim žumanjkom. Na žutoću žumanjka utjecala je samo temperatura sušenja (P<0, 05) te je bila viša u žumanjcima nesilica hranjenih zrnom osušenim na višoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju da osnovna obrada zrna kukuruza korištenog u potpunoj krmnoj smjesi za nesilice, poput različite temperature sušenja i veličine čestica meljave, može utjecati na boju žumanjka jajeta.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Grbeša
(autor)
Veronika Gunjević
(autor)
Kristina Kljak
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Dora Zurak
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)