Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1278424

Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice


Gunjević, Veronika; Zurak, Dora; Kiš, Goran; Duvnjak, Marija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pirgozliev, Vasil; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1278424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice
(Colour of the egg yolk varies depending on the processing of the maize grain in the complete feed fed to the laying hens)

Autori
Gunjević, Veronika ; Zurak, Dora ; Kiš, Goran ; Duvnjak, Marija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pirgozliev, Vasil ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 14-15

Skup
28. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2023

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hibridi kukuruza, sušenje, veličina čestica, kokoši nesilice, boja žutanjka jajeta
(maize hybrid, drying, particle size, laying hens, egg yolk colour)

Sažetak
Boja žumanjka jajeta važno je svojstvo koje određuje preferabilnost proizvoda od strane potrošača, a rezultat je deponiranja karotenoida koja nesilica unese hranom. Kukuruz je važan izvor karotenoida i glavni sastojak potpunih krmnih smjesa za kokoši nesilice, pri čemu se zrno obrađuje, najčešće sušenjem i mljevenjem. Takva obrada zrna kukuruza može utjecati na pigmentaciju žumanjka jer sušenje zrna na visokoj temperaturi uzorkuje razgradnju karotenoida, dok veličina čestica meljave utječe na bioraspoloživost karotenoida. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj obrade zrna kukuruza različite tvrdoće korištenog u potpunim krmnim smjesama na boju žumanjka jajeta. Zrno dva hibrida je nakon berbe osušeno na 40 i 80 °C, a zatim mljeveno kroz sita s veličinom pora od 5, 6 i 9 mm. Ukupno je sastavljeno 12 potpunih krmnih smjesa (12 tretmana ; 2 hibrida × 2 temperature sušenja × 3 veličine čestica meljave). Ukupno 252 Lohmann Brown nesilica su po tri bile smještene u 84 obogaćena kaveza koja su prema nasumičnom dizajnu raspoređene na 12 tretmana (12 tretmana × 7 kaveza). Jaja su skupljana svaka tri dana do stabilizacije boje, a zatim jednom tjedno. Boja žumanjka jajeta određena je prema CIE L*a*b* (Minolta Chroma Meter CR-410) pri čemu L* predstavlja svjetlinu, a* crvenost, a b* žutost boje žumanjka. Obrada zrna kukuruza nije utjecala na svjetlinu žumanjka (68, 51 do 70, 06) dok su i temperatura sušenja i veličina čestice meljave utjecali na crvenost žumanjka (P<0, 05), bez obzira na tvrdoću zrna hibrida kukuruza. Crvenost žumanjka kretala se od 11, 45 do 13, 12 kod nesilica hranjenih hibridom mekšeg zrna i od 13, 10 do 13, 80 kod nesilica hranjenih hibridom tvrđeg zrna. Prema tome, zrno kukuruza osušeno na nižoj temperaturi i mljeveno kroz sita manje veličine pora rezultirala su crvenijim žumanjkom. Na žutoću žumanjka utjecala je samo temperatura sušenja (P<0, 05) te je bila viša u žumanjcima nesilica hranjenih zrnom osušenim na višoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju da osnovna obrada zrna kukuruza korištenog u potpunoj krmnoj smjesi za nesilice, poput različite temperature sušenja i veličine čestica meljave, može utjecati na boju žumanjka jajeta.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gunjević, Veronika; Zurak, Dora; Kiš, Goran; Duvnjak, Marija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pirgozliev, Vasil; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gunjević, V., Zurak, D., Kiš, G., Duvnjak, M., Bedeković, D., Janječić, Z., Pirgozliev, V., Grbeša, D. & Kljak, K. (2023) Boja žumanjka jajeta ovisi o načinu obrade zrna kukuruza korištenom u potpunim krmnim smjesama za kokoši nesilice. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
@article{article, author = {Gunjevi\'{c}, Veronika and Zurak, Dora and Ki\v{s}, Goran and Duvnjak, Marija and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pirgozliev, Vasil and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2023}, pages = {14-15}, keywords = {hibridi kukuruza, su\v{s}enje, veli\v{c}ina \v{c}estica, koko\v{s}i nesilice, boja \v{z}utanjka jajeta}, title = {Boja \v{z}umanjka jajeta ovisi o na\v{c}inu obrade zrna kukuruza kori\v{s}tenom u potpunim krmnim smjesama za koko\v{s}i nesilice}, keyword = {hibridi kukuruza, su\v{s}enje, veli\v{c}ina \v{c}estica, koko\v{s}i nesilice, boja \v{z}utanjka jajeta}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gunjevi\'{c}, Veronika and Zurak, Dora and Ki\v{s}, Goran and Duvnjak, Marija and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pirgozliev, Vasil and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2023}, pages = {14-15}, keywords = {maize hybrid, drying, particle size, laying hens, egg yolk colour}, title = {Colour of the egg yolk varies depending on the processing of the maize grain in the complete feed fed to the laying hens}, keyword = {maize hybrid, drying, particle size, laying hens, egg yolk colour}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font