Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1278421

Deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta kokoši nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama različitih načina obrade zrna kukuruza


Zurak, Dora; Gunjević, Veronika; Kiš, Goran; Duvnjak, Marija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pirgozliev, Vasil; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta kokoši nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama različitih načina obrade zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 12-13 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1278421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta kokoši nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama različitih načina obrade zrna kukuruza
(Deposition of carotenoids in the yolk of laying hens fed complete feeds differing in the processing of maize grain)

Autori
Zurak, Dora ; Gunjević, Veronika ; Kiš, Goran ; Duvnjak, Marija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pirgozliev, Vasil ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 12-13

Skup
28. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2023

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza, tvrdoća, karotenoidi, žumanjak jajeta, kokoši nesilice
(maize grain, hardness, carotenoids, egg yolk, laying hens)

Sažetak
Proizvodnja krmnih smjesa uključuje sušenje i mljevenje zrna kukuruza što su čimbenici koji mogu utjecati na bioraspoloživost karotenoida zbog utjecaja na njihov sadržaj i probavljivost. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj temperature sušenja i veličine čestica mljevenja zrna dva hibrida kukuruza različite tvrdoće na sadržaj i deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta. Zrno je nakon berbe osušeno na dvije različite temperature (40 i 80 °C) i samljeveno kroz sita veličine pora 5, 6 i 9 mm. Sa po tri nesilice u kavezu, 252 Lohmann Brown nesilice, raspoređene su na 12 hranidbenih tretmana (2 hibrida × 2 temperature sušenja × 3 veličine čestica meljave) prema potpuno nasumičnom rasporedu (12 tretmana × 7 kaveza). Pokus je trajao 10 tjedana, tijekom kojih su jaja za analizu sakupljana svaka tri dana do trenutka stabilizacije sadržaja karotenoida, a zatim jednom tjedno do kraja pokusa. Sadržaj pojedinačnih (lutein, zeaksantin, α- i β-kriptoksantin, i β-karoten) i ukupnih karotenoida u zrnu kukuruza i žumanjcima određen je HPLC metodom. Utvrđen je utjecaj temperature sušenja zrna, te interakcija između temperature sušenja i veličine čestica meljave (P<0, 01) na sadržaj karotenoida u žumanjcima jajeta kokoši nesilica hranjenih hibridom manje tvrdoće zrna, za koji je viši sadržaj luteina, zeaksantina i ukupnih karotenoida u žumanjcima utvrđen pri nižoj temperaturi sušenja i pri meljavi na situ <9 mm. Učinkovitost deponiranja rasla je s manjom veličinom čestica meljave kod oba hibrida, pri čemu je najveća učinkovitost deponiranja ukupnih karotenoida utvrđena za zrno hibrida manje tvrdoće osušeno na 40 °C. Među pojedinačnim karotenoidima, najviša učinkovitost deponiranja luteina, zeaksantina i α-kriptoksantina utvrđena je za zrno hibrida veće tvrdoće osušeno na 80 °C. Dobiveni rezultati upućuju na to da smanjenje veličine čestica povisuje iskorištenje karotenoida kod oba ispitivana hibrida. Međutim, temperatura sušenja ima suprotne učinke na hibridima različite tvrdoće, pri čemu niže temperature povećavaju iskorištenje karotenoida kod hibrida mekšeg zrna, dok je kod hibrida tvrđeg zrna utvrđeno suprotno.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zurak, Dora; Gunjević, Veronika; Kiš, Goran; Duvnjak, Marija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pirgozliev, Vasil; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta kokoši nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama različitih načina obrade zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 12-13 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Zurak, D., Gunjević, V., Kiš, G., Duvnjak, M., Bedeković, D., Janječić, Z., Pirgozliev, V., Grbeša, D. & Kljak, K. (2023) Deponiranje karotenoida u žumanjak jajeta kokoši nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama različitih načina obrade zrna kukuruza. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
@article{article, author = {Zurak, Dora and Gunjevi\'{c}, Veronika and Ki\v{s}, Goran and Duvnjak, Marija and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pirgozliev, Vasil and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2023}, pages = {12-13}, keywords = {zrno kukuruza, tvrdo\'{c}a, karotenoidi, \v{z}umanjak jajeta, koko\v{s}i nesilice}, title = {Deponiranje karotenoida u \v{z}umanjak jajeta koko\v{s}i nesilica hranjenih potpunim krmnim smjesama razli\v{c}itih na\v{c}ina obrade zrna kukuruza}, keyword = {zrno kukuruza, tvrdo\'{c}a, karotenoidi, \v{z}umanjak jajeta, koko\v{s}i nesilice}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zurak, Dora and Gunjevi\'{c}, Veronika and Ki\v{s}, Goran and Duvnjak, Marija and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pirgozliev, Vasil and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2023}, pages = {12-13}, keywords = {maize grain, hardness, carotenoids, egg yolk, laying hens}, title = {Deposition of carotenoids in the yolk of laying hens fed complete feeds differing in the processing of maize grain}, keyword = {maize grain, hardness, carotenoids, egg yolk, laying hens}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font