Pregled bibliografske jedinice broj: 1277957
Osnovni pokazatelji stočarstva Europske unije
Osnovni pokazatelji stočarstva Europske unije // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, (2023), 2; 149, 160 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1277957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni pokazatelji stočarstva Europske unije
(Basic indicators of animal husbandry in the European
Union)
Autori
Kovačićek, Tihana ; Jež Rogelj, Mateja ; Zrakić Sušac, Magdalena ; Hadelan, Lari ; Mikuš, Ornella ; Očić, Vesna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025)
(2023), 2;
149, 160
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
stočarstvo, govedarstvo, peradarstvo, ovčarstvo, kozarstvo, proizvodnja, uvoz, izvoz, cijene
(livestock, cattle, poultry, sheep, goat, production, import, export, prices)
Sažetak
Stočarska proizvodnja, kao jedna od najvažnijih grana poljoprivredne proizvodnje, se odvija na oko 30 % ukupne zemljine površine, te svjetsku populaciju opskrbljuje s 13 % prehrambenih potreba i troši oko polovice svjetske proizvodnje žita. Procjene o rastu ljudske populacije i dohotka, ali i promjeni životnih navika sugeriraju rast potražnje za proizvodima stočarstva. Prema podacima Eurostata za 2020. godinu, u Europskoj uniji (EU) poljoprivredna proizvodnja se odvija na oko 38 % ukupne kopnene površine, a u njoj sudjeluje preko 9, 1 milijun poljoprivrednih gospodarstava, od čega se 24, 5 % isključivo bavi stočarstvom. U stočarstvu EU dominira uzgoj svinja, slijedi ga uzgoj goveda, ovaca i koza. U razdoblju od 2015. do 2021. dolazi do smanjenja populacije svinja, goveda, ovaca i koza, što rezultira i smanjenjem proizvodnje mesa. U 2021. najviše svinjskog mesa je proizvedeno u Španjolskoj (22, 1 %) i Njemačkoj (21, 2 %), a ukupna proizvodnja svinjskog mesa je u ukupnoj proizvodnji mesa sudjelovala sa 53 %. Najvažniji proizvođači mesa peradi u 2021. su Poljska (19, 2 %), Francuska (12, 5 %), Španjolska (12, 3 %) i Njemačka (12 %). U proizvodnji goveđeg mesa, koje je u 2021. činilo 15, 5 % u proizvodnji mesa EU, prednjače Francuska (20, 9 %), Njemačka (15, 8 %) i Italija (11 %). U EU se najmanje proizvodi ovčjeg i kozjeg mesa, oko 1 %, a najvažniji proizvođači su Španjolska (28 %) za ovčje meso i Grčka (39, 7 %) za kozje meso. Bazni indeksi cijena u razdoblju 2015.-2021. (2015.=100) ukazuju na rast cijena proizvoda stočarstva. Vrijednost stočarske proizvodnje je u razdoblju 2012.-2021. rasla. U prognozi kretanja poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2021. do 2031. Europska komisija (EK) očekuje smanjenje konzumacije mesa po glavi stanovnika, smanjenje proizvodnje i izvoza živih životinja u govedarstvu i svinjogojstvu. Promjena potrošačkih preferencija će rezultirati povećanjem potražnje za mesom peradi, ovčjim i kozjim mesom, te smanjenjem potražnje za svinjskim i goveđim mesom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Magdalena Zrakić Sušac
(autor)
Lari Hadelan
(autor)
Tihana Kovačićek
(autor)
Vesna Očić
(autor)
Ornella Mikuš
(autor)
Mateja Jež Rogelj
(autor)