Pregled bibliografske jedinice broj: 1277840
Učinak visoke temperature uzgoja na bioaktivnost ekstrakata klijanaca brokule (Brassica oleracea convar. botrytis) tijekom modela ljudske probave in vitro
Učinak visoke temperature uzgoja na bioaktivnost ekstrakata klijanaca brokule (Brassica oleracea convar. botrytis) tijekom modela ljudske probave in vitro, 2023., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, Biološki odsjek, Zagreb
CROSBI ID: 1277840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak visoke temperature uzgoja na
bioaktivnost ekstrakata klijanaca brokule
(Brassica oleracea convar. botrytis) tijekom
modela ljudske probave in vitro
(The effect of high temperature cultivation on the bioactivity of
broccoli sprouts (Brassica oleracea var. botrytis) during in
vitro model of human digestion)
Autori
Gulin, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički, Biološki odsjek
Mjesto
Zagreb
Datum
02.05
Godina
2023
Stranica
61
Mentor
Šola, Ivana
Ključne riječi
α–amilaza, α-glukozidaza, flavonoidi, RP-HPLC, spektrofotometrija, vitamin C
(α –amylase, α-glucosidase, flavonoids, RP-HPLC, spectrophotometry, vitamin C)
Sažetak
Visoke temperature značajno mijenjaju sadržaj metabolita u biljkama, nutritivnu vrijednost te biološke učinke ekstrakata biljaka. Cilj ovog rada bio je istražiti učinak visoke temperature uzgoja (38°C dan, 33°C noć) na koncentraciju različitih skupina i pojedinačnih spojeva u klijancima brokule (Brassica oleracea convar. botrytis) prije i tijekom in vitro simulirane probave, kao i na njihov antioksidacijski i antiglikacijski, te potencijal inhibicije enzima α-amilaze, α-glukozidaze i lipaze. Visoka temperatura uzgoja povećala je udio i biodostupnost ukupnih fenolnih spojeva, flavonoida, flavonola, fenolnih i hidroksicimetnih kiselina u klijancima brokule, no rezultati su varirali ovisno o fazama probave. Na pojedinačne fenolne spojeve visoka temperatura uzgoja djelovala je značajnim sniženjem udjela vitamina C, povećanjem ferulične kiseline te kvercetina, dok na udio kempferola nije utjecala. Antioksidacijski potencijal ekstrakata klijanaca brokule porastao je prije probave mjeren metodom ABTS, dok je metoda DPPH pokazala obrnuti učinak. Visoka temperatura uzgoja smanjila je sposobnost ekstrakata da inhibiraju aktivnost enzima α-amilaze, povećala sposobnost inhibicije aktivnostienzima α-glukozidaze i glikacije proteina, nonakon probave rezultati su varirali ovisno o fazi probave i metodi mjerenja. Zaključujem da visoka temperatura uzgoja znatno može pridonijeti kvaliteti prehrane klijancima kupusnjača, no potrebne su detaljnije analize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Šola
(mentor)