Pregled bibliografske jedinice broj: 1277835
Utjecaj vode niske i visoke temperature na hranidbenu vrijednost brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)
Utjecaj vode niske i visoke temperature na hranidbenu vrijednost brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.) // SANITAS 2023
Rijeka: Medicnski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023. str. 37-37 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1277835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vode niske i visoke temperature na hranidbenu vrijednost brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)
(The influence of low and high temperature water on the nutritional properties of broccoli (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.))
Autori
Zekirovski, Jana ; Kokić, Emilie, Šola, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
SANITAS 2023
/ - Rijeka : Medicnski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023, 37-37
Skup
SANITAS 2023
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 16.03.2023. - 18.03.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
amilaza ; brokula ; HPLC ; klimatske promjene ; lipaza
(amylase ; broccoli ; climate changes ; HPLC ; lipase)
Sažetak
Klimatske promjene globalni su problem koji je promijenio i fiziološke i biokemijske parametre biljaka. S obzirom da su biljke sesilni organizmi, opstanak im ovisi o učinkovitoj aktivaciji metaboličkih mehanizama otpornosti na takav stres. U sklopu ovog rada istražen je utjecaj vode niske i visoke temperature na metabolizam mladih biljaka brokule s ciljem utvrđivanja promjene hranidbenih svojstava biljaka. Ekstrakti brokule pripremljeni su u 70% etanolu. Spektrofotometrijski je određena koncentracija ukupnih glukozinolata, metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja identificiran je i kvantificiran vitamin C, te je izmjerena sposobnost ekstrakata da inhibiraju aktivnost enzima α-amilaze i lipaze. Rezultati su pokazali da se koncentracija vitamina C značajno povećala kod skupine tretirane vodom visoke temperature. S druge strane, koncentracija ukupnih glukozinolata kao i sposobnost inhibicije α-amilaze značajno se povećala kod skupine tretirane vodom niske temperature. Što se inhibicije lipaze tiče, ona se značajno smanjila kod skupine tretirane vodom visoke temperature. Promjene u navedenim parametrima upućuju na to da bi porast globalne temperature, kao i sve češći temperaturni šokovi, mogli značajno utjecati na hranidbenu vrijednost biljaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Jana Zekirovski
(autor)