Pregled bibliografske jedinice broj: 1277826
Utjecaj temperaturnog stresa na koncentraciju bioaktivnih spojeva i biološke učinke ekstrakata mladih biljaka brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)
Utjecaj temperaturnog stresa na koncentraciju bioaktivnih spojeva i biološke učinke ekstrakata mladih biljaka brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), 2022. (rektorova nagrada).
CROSBI ID: 1277826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperaturnog stresa na koncentraciju bioaktivnih spojeva i biološke učinke ekstrakata mladih biljaka brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)
(The effect of temperature stress on the concentration of bioactive compounds and biological effects of young broccoli (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.) plants extracts)
Autori
Kokić, Emilie ; Zekirovski, Jana
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rektorova nagrada
Godina
2022
Ključne riječi
α-amilaza ; fenolni spojevi ; glukozinolati ; klimatske promjene ; lipaza ; RP-HPLC ; šećeri
(α-amylase ; climate change ; glucosinolates ; lipase ; phenolics ; RP-HPLC ; sugars)
Sažetak
Klimatske promjene globalni su problem koji je promijenio i fiziološke i biokemijske parametre biljaka, te smanjio produktivnost usjeva. Opstanak biljaka ovisi o učinkovitoj aktivaciji metaboličkih mehanizama otpornosti na takav stres. U sklopu ovog rada istražile smo utjecaj vode niske i visoke temperature na metabolički odgovor brokule kako bismo definirale otporne i susceptibilne varijable pod utjecajem temperaturnog stresa, te izdvojile one koje bi se potencijalno moglo koristiti kao biomarkere određenog tipa stresa u brokuli. Također, diskutirale smo mogućnost primjene određenog tipa stresa za uzgoj brokula obogaćenih spojevima od interesa za ljudsko zdravlje. Varijable na koje su tretmani vodom povišene i snižene temperature djelovali oprečno su topivi šećeri i intaktni glukozinolati. Ovo nam sugerira da bi se ove dvije skupine spojeva moglo koristiti kao pouzdane biomarkere stresa uzrokovanog hladnom i vrućom vodom kod biljaka brokule. S obzirom da je voda povišene temperature povisila udio topivih šećera u brokuli, svakako bi valjalo dalje istražiti njihovu ulogu u obrambenom odgovoru ove vrste spram navedenog tipa stresa. Činjenica da je tretman hladnom vodom snizio udio topivih šećera u mladoj brokuli i istovremeno povisio sposobnost njenog ekstrakta da inhibira aktivnost enzima α-amilaze, sugerira mogućnost primjene ovakvog tipa stresa za uzgoj brokula prihvatljivijih osobama koje pate od dijabetesa tipa II. Ovaj rezultat svakako upućuje na daljnje detaljnije istraživanje utjecaja stresa hladnom vodom na antidijabetički potencijal brokule, a onda i drugih biljnih vrsta. Tretman hladnom vodom povisio je i udio intaktnih glukozinolata, spojeva s dokazanim snažnim antikancerogenim djelovanjem, u mladih brokula pa na temelju toga zaključujemo da je svakako zanimljiv za daljnja istraživanja i primjenu u svakodnevnom životu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Jana Zekirovski
(autor)