Pregled bibliografske jedinice broj: 1277370
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1277370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG
DESTILATA
(INFLUENCE OF THE RECTIFICATION COLUMN ON THE QUALITY
OF THE WINE DISTILLATE)
Autori
Mastelić, Bepo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.06
Godina
2023
Stranica
22
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
Hlapljivi spojevi, destilat vina, GC-MS, aktivni podovi
(Volatile compounds, wine distillate, GC-MS, active floors)
Sažetak
Sastojci arome u jakim alkoholnim pićima i likerima, njihove koncentracije, svojstva mirisa i pragovi detekcije važni su parametri kvalitete i autentičnosti. Cilj ovog rada je utvrditi osnovne fizikalno kemijske parametre i pojedine hlapljive spojeve srednjeg toka destilata dobivenog složenim uređajem za destilaciju vina sa više podova, te usporediti dobivene parametre u svrhu bolje iskoristivosti pojedinog načina destilacije. Izolacija hlapljivih spojeva provedena je primjenom vezanog sustava plinski kromatograf – spektrometar masa ( GC-MS ). Prethodno je provedena izolacija uzorka primjenom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (CWR-PDMS-DVB). Analiza karakteristika vinskih destilata proizvedenih ovisno o broju uključenih podova na složenom uređaju za destilaciju, daje uvid u iskoristivost određenog načina destilacije te kvalitetu destilata. Samim time nužna je za poticanje njihove šire uporabe za ovu namjenu. Kao najzastupljeniji spojevi u ispitivanim uzorcima su bili: 3-metil butanol (90, 94% - 94, 85%), 1- heksanol (1, 82% - 2, 39%). U uzorcima su najzastupljenija skupina spojeva bili viši alkoholi. Kao zaključak može se izvući da broj aktivnih podova u složenom uređaju ima utjecaj na udio pojedinih hlapljivih komponenti u destilatu te da se samim time može utjecati na kemijski sastav destilata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija