Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1277370

UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA


Mastelić, Bepo
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1277370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA
(INFLUENCE OF THE RECTIFICATION COLUMN ON THE QUALITY OF THE WINE DISTILLATE)

Autori
Mastelić, Bepo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.06

Godina
2023

Stranica
22

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
Hlapljivi spojevi, destilat vina, GC-MS, aktivni podovi
(Volatile compounds, wine distillate, GC-MS, active floors)

Sažetak
Sastojci arome u jakim alkoholnim pićima i likerima, njihove koncentracije, svojstva mirisa i pragovi detekcije važni su parametri kvalitete i autentičnosti. Cilj ovog rada je utvrditi osnovne fizikalno kemijske parametre i pojedine hlapljive spojeve srednjeg toka destilata dobivenog složenim uređajem za destilaciju vina sa više podova, te usporediti dobivene parametre u svrhu bolje iskoristivosti pojedinog načina destilacije. Izolacija hlapljivih spojeva provedena je primjenom vezanog sustava plinski kromatograf – spektrometar masa ( GC-MS ). Prethodno je provedena izolacija uzorka primjenom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (CWR-PDMS-DVB). Analiza karakteristika vinskih destilata proizvedenih ovisno o broju uključenih podova na složenom uređaju za destilaciju, daje uvid u iskoristivost određenog načina destilacije te kvalitetu destilata. Samim time nužna je za poticanje njihove šire uporabe za ovu namjenu. Kao najzastupljeniji spojevi u ispitivanim uzorcima su bili: 3-metil butanol (90, 94% - 94, 85%), 1- heksanol (1, 82% - 2, 39%). U uzorcima su najzastupljenija skupina spojeva bili viši alkoholi. Kao zaključak može se izvući da broj aktivnih podova u složenom uređaju ima utjecaj na udio pojedinih hlapljivih komponenti u destilatu te da se samim time može utjecati na kemijski sastav destilata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mastelić, Bepo
UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mastelić, B. (2023) 'UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Masteli\'{c}, Bepo}, year = {2023}, pages = {22}, keywords = {Hlapljivi spojevi, destilat vina, GC-MS, aktivni podovi}, title = {UTJECAJ REKTIFIKACIJSKE KOLONE NA KVALITETU VINSKOG DESTILATA}, keyword = {Hlapljivi spojevi, destilat vina, GC-MS, aktivni podovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Masteli\'{c}, Bepo}, year = {2023}, pages = {22}, keywords = {Volatile compounds, wine distillate, GC-MS, active floors}, title = {INFLUENCE OF THE RECTIFICATION COLUMN ON THE QUALITY OF THE WINE DISTILLATE}, keyword = {Volatile compounds, wine distillate, GC-MS, active floors}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font