Pregled bibliografske jedinice broj: 1277169
À la lektira
À la lektira // Motrišta, (2023), 129-130; 72-79 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1277169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
À la lektira
(À la reading list)
Autori
Nosić, Vesna
Izvornik
Motrišta (1512-5475)
(2023), 129-130;
72-79
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
lektire, književnopovijesno razdoblje realizam, jela, pića, jelovnik
(required reading list, literary-historical period of realism, beverages, dishes, menu)
Sažetak
Jela i pića stari su kao i čovječanstvo. Motivi jela i pića zapisani su u djelima mnogobrojnih književnika. U rad su uvrštena školska lektirna djela iz Hrvatskog jezika za gimnazije iz književnopovijesnog razdoblja nazvanog realizam koje je u europskoj književnosti trajalo 1830-ih – 1870-ih godina, a u hrvatskoj književnosti 1881. – 1892./1895 godine. H. de Balzac, G. Flaubert (francuska književnost), N. V. Gogolj, I. S. Turgenjev, L. N. Tolstoj, F. M. Dostojevski (ruska književnost), E. Kumičić, A. Kovačić, K. Š. Gjalski, J. Kozarac i V. Novak (hrvatska književnost) napisali su romane, pripovijetke i novele u koje su stavili mnoga jela i pića. Jela i pića likovi su blagovali u svakodnevici i u različitim prigodama, kao što je krštenje, zatim svadba, karmine, božićni i uskrsni blagdani, kućni posjeti, sajam i lov. Iz prikazanih blagovanja složen je jelovnik koji sadrži obična, svakodnevna i prigodna, svečana jela i pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Književnost