Pregled bibliografske jedinice broj: 1277018
Mjerenje efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu pokazateljem GOPPar
Mjerenje efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu pokazateljem GOPPar // Računovodstvo i financije Zagreb, br. 5., Godina: 2023, Stranica: 82 – 93, UDK 657/685:336, (2023), 5; 82-93 (nije recenziran, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1277018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjerenje efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu
pokazateljem GOPPar
(Measuring business efficiency in the hotel industry
with the GOPPar indicator)
Autori
Deković, Željko
Izvornik
Računovodstvo i financije Zagreb, br. 5., Godina: 2023, Stranica: 82 – 93, UDK 657/685:336 (0350-4506)
(2023), 5;
82-93
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
hotelijerstvo, pokazatelji efikasnosti, RevPar, GOPPar, profitabilnost poslovanja hotela
(hotel industry, efficiency indicators, RevPar, GOPPar, profitability of hotel business)
Sažetak
U suvremenim uvjetima jednostavna analiza zauzetosti kapaciteta i ukupnog prihoda u hotelijerstvu postaje sve više nedovoljna za realnu ocjenu efikasnosti poslovanja hotela jer zahtijeva čitav niz odluka i tehnika te potpuno razumijevanje potražnje na hotelskom tržištu, opravdavajući tezu kako isključivo prema ostvarenoj dobiti treba mjeriti efikasnost poslovanja hotela. Pokazatelj GOPPar postaje sve važniji pokazatelj efikasnosti i profitnog menadžmenta u hotelijerstvu jer pruža cjelovitiju sliku profitabilnosti hotela i omogućuje hotelima usporedbu svojih performansi s drugim hotelima, identificiranju područja za poboljšanje te prilagodbu svoje strategije i poboljšanje profitabilnosti. Unatoč navedenom globalnom trendu, profitni menadžment je još uvijek nedostatno zastupljen u hrvatskom hotelijerstvu i pretežito se koristi u hrvatskim hotelima koji se nalaze u nekom svjetskom lancu, jer je njihovo korištenje standard poslovanja tih lanaca. Pokazatelj GOPPar, jedan od najvažnijih pokazatelja efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu, kao omjer dobiti i raspoloživih smještajnih jedinica, u hrvatskim hotelima je direktno uvjetovan visokom razinom sezonalnosti i relativno niskom razinom zauzetosti hotelskih kapaciteta tijekom godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku