Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1276519

Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma


Kolarić, Marko
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1276519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma
(Production and characterization of enzyme β- glucosidase by growing Thermomyces lanuginosus on barley husk)

Autori
Kolarić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.05

Godina
2023

Stranica
46

Mentor
Marina Tišma

Neposredni voditelj
Darijo Šibalić

Ključne riječi
β-glukozidaza ; Thermomyces lanuginosus ; pljevica ječma ; saharifikacija ; lignocelulozni materijali
(β-glucosidase ; Thermomyces lanuginosus ; barley husk ; saccharification ; lignocellulosic materials)

Sažetak
U ovom radu korištena je pljevica ječma kao supstrat za uzgoj Thermomyces lanuginosus u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima s ciljem proizvodnje enzima β-glukozidaza. Tijekom 9 dana fermentacije, svakodnevno je analiziran udio vlage supstrata i mjerena je volumna aktivnost enzima. Nadalje, ispitan je utjecaj pH, temperature i koncentracije supstrata p-nitrofenil-β-D- glukopiranozida na aktivnost nepročišćenog enzimskog preparata. Mjerena je stabilnost β- glukozidaze pri 50 °C i 65 °C tijekom 24 sata te njena stabilnost tijekom skladištenja pri različitim temperaturama (T = 4 °C, 25 °C i -20 °C) tijekom 75 dana. Na kraju, provedena je saharifikacija odabranih lignoceluloznih sirovina (pljevice pira, bučine pogače i tropa grožđa) katalizirana proizvedenim sirovim enzimskim preparatom (V.A. = 18, 7 U/cm3 ) tijekom 18 h.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Avatar Url Darijo Šibalić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kolarić, Marko
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kolarić, M. (2023) 'Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Marko}, year = {2023}, pages = {46}, keywords = {β-glukozidaza, Thermomyces lanuginosus, pljevica je\v{c}ma, saharifikacija, lignocelulozni materijali}, title = {Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici je\v{c}ma}, keyword = {β-glukozidaza, Thermomyces lanuginosus, pljevica je\v{c}ma, saharifikacija, lignocelulozni materijali}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Marko}, year = {2023}, pages = {46}, keywords = {β-glucosidase, Thermomyces lanuginosus, barley husk, saccharification, lignocellulosic materials}, title = {Production and characterization of enzyme β- glucosidase by growing Thermomyces lanuginosus on barley husk}, keyword = {β-glucosidase, Thermomyces lanuginosus, barley husk, saccharification, lignocellulosic materials}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font