Pregled bibliografske jedinice broj: 1276519
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1276519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i karakterizacija enzima ß-glukozidaza
uzgojem Thermomyces lanuginosus na pljevici ječma
(Production and characterization of enzyme β-
glucosidase by growing Thermomyces lanuginosus on
barley husk)
Autori
Kolarić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.05
Godina
2023
Stranica
46
Mentor
Marina Tišma
Neposredni voditelj
Darijo Šibalić
Ključne riječi
β-glukozidaza ; Thermomyces lanuginosus ; pljevica ječma ; saharifikacija ; lignocelulozni materijali
(β-glucosidase ; Thermomyces lanuginosus ; barley husk ; saccharification ; lignocellulosic materials)
Sažetak
U ovom radu korištena je pljevica ječma kao supstrat za uzgoj Thermomyces lanuginosus u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima s ciljem proizvodnje enzima β-glukozidaza. Tijekom 9 dana fermentacije, svakodnevno je analiziran udio vlage supstrata i mjerena je volumna aktivnost enzima. Nadalje, ispitan je utjecaj pH, temperature i koncentracije supstrata p-nitrofenil-β-D- glukopiranozida na aktivnost nepročišćenog enzimskog preparata. Mjerena je stabilnost β- glukozidaze pri 50 °C i 65 °C tijekom 24 sata te njena stabilnost tijekom skladištenja pri različitim temperaturama (T = 4 °C, 25 °C i -20 °C) tijekom 75 dana. Na kraju, provedena je saharifikacija odabranih lignoceluloznih sirovina (pljevice pira, bučine pogače i tropa grožđa) katalizirana proizvedenim sirovim enzimskim preparatom (V.A. = 18, 7 U/cm3 ) tijekom 18 h.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek