Pregled bibliografske jedinice broj: 1276365
USPOREDBA DVIJE KLASIČNE ANALITIČKE METODE ZA ODREĐIVANJE SADRŽAJA KALCIJA U DODACIMA PREHRANI
USPOREDBA DVIJE KLASIČNE ANALITIČKE METODE ZA ODREĐIVANJE SADRŽAJA KALCIJA U DODACIMA PREHRANI, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1276365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA DVIJE KLASIČNE ANALITIČKE METODE ZA
ODREĐIVANJE SADRŽAJA KALCIJA U DODACIMA PREHRANI
(COMPARISON OF TWO CLASSIC ANALYTICAL METHODS FOR
DETERMINING CALCIUM CONTENT IN FOOD SUPPLEMENTS)
Autori
Bušljeta, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2019
Stranica
37
Mentor
Jablan, Jasna
Ključne riječi
kalcij, dodaci prehrani, titracija, ionska izmjena
(calcium, food supplemets, titration, ion exchange)
Sažetak
Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu čovjeka. Kao takav, sudjeluje u regulaciji niza biokemijskih procesa i njegova neravnoteža dovodi do ozbiljnih funkcionalnih poremećaja. Narušavanje homeostaze kalcija u organizmu može nastati uslijed nedovoljnog uzimanja kalcija putem prehrane. Deficijenciju kalcija moguće je korigirati korištenjem dodataka prehrani s kalcijem. Cilj ovog rada je usporediti dvije klasične analitičke metode za određivanje sadržaja kalcija u odabranim dodacima prehrani. Korištene metode su kompleksometrijska titracija i ionska izmjena, uz naknadnu titraciju. Dobiveni su rezultati pokazali da je kompleksometrijska titracija bila uspješnija u određivanju kalcija. Naime, usporedbom dobivenih vrijednosti sadržaja kalcija u ispitivanim uzorcima s deklariranim vrijednostima pomoću dvije analitičke metode kompleksometrijska titracija nametnula se kao metoda izbora za određivanje kalcija u dodacima prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija