Pregled bibliografske jedinice broj: 1276305
Primjena plamene atomske apsorpcijske spektrometrije i kemometrijske analize za klasifikaciju uzoraka kave na osnovu sadržaja cinka, bakra, mangana i željeza DIPLOMSKI RAD
Primjena plamene atomske apsorpcijske spektrometrije i kemometrijske analize za klasifikaciju uzoraka kave na osnovu sadržaja cinka, bakra, mangana i željeza DIPLOMSKI RAD, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1276305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena plamene atomske apsorpcijske spektrometrije i
kemometrijske analize za klasifikaciju uzoraka kave na osnovu
sadržaja cinka, bakra, mangana i željeza
DIPLOMSKI RAD
(Application of flame atomic absorption spectrometry and
chemometric analysis to classify coffee samples based on their
zinc, copper, manganese and iron content)
Autori
Henčel, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2022
Stranica
45
Mentor
Jablan, Jasna
Ključne riječi
Cink, bakar, mangan, željezo, plamena atomska apsorpcijska spektrometrija, kava Mentor:
(Zinc, copper, manganese, iron, flame atomic absorption spectroscopy, coffee)
Sažetak
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Pretpostavlja se da može biti značajan izvor mikrominerala kod osoba čija je konzumacija u većim količinama. U sklopu ovog rada određen je sadržaj cinka, bakra, mangana i željeza u devetnaest različitih uzoraka kave pomoću FAAS, čijoj je analizi prethodila obrada uzoraka putem mokre digestije. Uzorci su podijeljeni u dvije osnovne skupine: kava s dodacima, koja se sastoji od sedam uzoraka i čista kava, koja se sastoji od dvanaest uzoraka. Specifični cilj istraživanja bio je utvrditi moguću povezanost elementarnog sastava uzoraka kava s tipom kave putem kemometrijske obrade podataka koja je uključivala univarijantnu i multivarijantnu analizu. Univarijantna analiza pokazala je da se bakar, mangan i željezo mogu smatrati elementima koji prave najveću razliku među ispitivanim uzorcima. PCA analiza provedena je na svim uzorcima kave uključujući i varijable (analizirani elementi), gdje je grafika opterećenja pokazala blizak odnos između bakra i mangana, bakra i željeza, mangana i željeza te su određena dva značajna čimbenika povezana s izvorom elemenata u ispitivanim uzorcima kave. Klaster analiza primijenjena je za svrstavanje uzoraka u skupine na osnovu sličnosti elementarnog sastava. Dobiveni dendrogram pokazuje svrstavanje uzoraka kave u 4 glavne skupine gdje uzorci unutar iste skupine pokazuju sličnost po tipu kave s jednim izuzetkom. Uočena je dobra korelacija elementarnog sastava s tipom kave te istraživanje ukazuje na to da se ispitivane varijable mogu koristiti za razlikovanje vrste kave u smislu čiste kave i kave s dodacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija