Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1276298

OPTIMIZACIJA METODE ODREĐIVANJA ŽELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM


Vičić, Valentina
OPTIMIZACIJA METODE ODREĐIVANJA ŽELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1276298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIZACIJA METODE ODREĐIVANJA ŽELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM
(METHOD OPTIMIZATION FOR DETERMINATION OF IRON IN HONEY BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROPHOTOMETRY)

Autori
Vičić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2021

Stranica
34

Mentor
Jablan, Jasna

Ključne riječi
željezo, med, atomska apsorpcijska spektrofotometrija, validacija analitičke metode, Box-Behnken
(iron, honey, atomic absorption spectrophotometry, validation of analytical method, Box-Behnken)

Sažetak
Željezo je jedan od najvažnijih elemenata za ljudski organizam. Njegove biološke uloge u tijelu čovjeka su mnogobrojne. Sastavni je dio velikog broja proteina, prostetskih skupina i kofaktor mnogim enzimima. Deficit željeza je najčešći deficit minerala u globalnoj populaciji, a pogađa posebno osjetljive skupine poput djece, adolescenata i mladih žena. Med je namirnica prirodnog porijekla bogatih nutritivnih svojstva i poznata po terapeutskim svojstvima. Kompleksni matriks oligosaharida čini ga zahtjevnim uzorkom za analizu vitamina i minerala. U ovom radu je pomoću Box-Behnkenovog dizajna optimizirana metoda pripreme uzorka za analizu sadržaja željeza u medu atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom. Višestrukom regresijskom analizom dobivena je kvadratna polinomna jednadžba koja opisuje utjecaj triju odabranih parametra (temperatura, udio kiseline i vrijeme) na sadržaj željeza u medu. Utvrđeni su optimalni parametri te je provedena analiza ukupno 21 različitih uzoraka meda. Ispitivanjem validacijskih parametara utvrđeno je da primijenjena metoda ima zadovoljavajuću linearnost, preciznost i točnost. Nakon analize uzoraka meda utvrđeno je da su koncentracije željeza u medu u korelaciji s rezultatima iz prethodnih istraživanja te da nema statistički značajne razlike između meda različitog geografskog porijekla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Jablan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vičić, Valentina
OPTIMIZACIJA METODE ODREĐIVANJA ŽELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Vičić, V. (2021) 'OPTIMIZACIJA METODE ODREĐIVANJA ŽELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vi\v{c}i\'{c}, Valentina}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {\v{z}eljezo, med, atomska apsorpcijska spektrofotometrija, validacija analiti\v{c}ke metode, Box-Behnken}, title = {OPTIMIZACIJA METODE ODRE\DJIVANJA \v{Z}ELJEZA U MEDU ATOMSKOM APSORPCIJSKOM SPEKTROMETRIJOM}, keyword = {\v{z}eljezo, med, atomska apsorpcijska spektrofotometrija, validacija analiti\v{c}ke metode, Box-Behnken}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vi\v{c}i\'{c}, Valentina}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {iron, honey, atomic absorption spectrophotometry, validation of analytical method, Box-Behnken}, title = {METHOD OPTIMIZATION FOR DETERMINATION OF IRON IN HONEY BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROPHOTOMETRY}, keyword = {iron, honey, atomic absorption spectrophotometry, validation of analytical method, Box-Behnken}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font