Pregled bibliografske jedinice broj: 1274664
Gastronomija Dalmatinske zagore
Gastronomija Dalmatinske zagore, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za geografiju, ZADAR
CROSBI ID: 1274664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastronomija Dalmatinske zagore
(DALMATIAN HINTERLAND GASTRONOMY)
Autori
Miloš, Marinela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za geografiju
Mjesto
ZADAR
Datum
12.03
Godina
2019
Stranica
58
Mentor
Mirošević, Lena
Ključne riječi
Dalmatinska zagora, gastronomija, tradicionalna jela, turistička ponuda
(Dalmatian hinterland, gastronomy, traditional dishes, tourist offer)
Sažetak
Gastronomska ponuda nekog područja, pa tako i Dalmatinske zagore važan je čimbenik njenog razvoja. Gastronomija uvelike utječe i na turističku aktivnost pa područje Dalmatinske zagore može u skoroj budućnosti postati važno turističko odredište. U ovom diplomskome radu osvrt je prvenstveno na gastronomiju ovog kraja. Daje se kratak povijesni pregled razvoja gastronomije u Dalmatinskoj zagori te su navedene osobe koje su doprinijele počecima razvoja gastronomije upravo u ovome području. Također, definiranjem teritorijalnog pojma Dalmatinske zagore, izdvajaju se tradicionalna dalmatinska jela unutar pojedinih kulturnih areala. Usporedbom gastronomije između zasebnih gastronomskih jedinica daje se uvid u sličan gotovo identičan način pripreme jela u svim dijelovima Zagore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geografija