Pregled bibliografske jedinice broj: 1273712
PROJEKT „KUHAM ZA SVOJE SRCE“
PROJEKT „KUHAM ZA SVOJE SRCE“ // Knjiga kongresnih priopćenja
Šibenik, Hrvatska, 2023. str. 59-59 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1273712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROJEKT „KUHAM ZA SVOJE SRCE“
(“I COOK FOR MY HEART” PROJECT)
Autori
Bošnjak, Josip ; Peček, Mirta ; Gjuras, Karlo ; Prnjak, Josip ; Macan, Klara ; Pečevski, Vesna ; Đuran, Ana ; Gabrić, Alen ; Perajica, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga kongresnih priopćenja
/ - , 2023, 59-59
Skup
14. kongres KoHOM-a: Kada kronično postane hitno
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 18.05.2023. - 21.05.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti, prehrana, prevencija
(cardiovascular diseases, diet, prevention)
Sažetak
UVOD: Kardiovaskularne bolesti (KVB) najčešći su uzrok smrti i bolničkog liječenja u Hrvatskoj te predstavljaju javnozdravstveni problem kojem je potrebno posvetiti posebnu pozornost. U našoj je populaciji sve više osoba s prekomjernom tjelesnom masom, što u kombinaciji s manjkom tjelesne aktivnosti i neadekvatnom prehranom povećava rizik za razvoj KVB. Projekt , , Kuham za svoje srce” nastao je jer su studenti iz Studentske sekcije za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i studenti nutricionizma iz Udruge studenata Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta PROBION prepoznali važnost interdisciplinarnog rada liječnika i dijetetičara. CILJ: Prikazom medicinskih i nutricionističkih članaka te pratećih jelovnika potaknuti što veći broj oboljelih od kardiovaskularnih i pridruženih bolesti na promjenu životnih navika i usvajanje obrazaca pravilne prehrane s ciljem prevencije, ublažavanja već razvijenih, ali i sprječavanja daljnje progresije KVB. RASPRAVA: Projekt je s realizacijom započeo početkom 2021. godine objavljivanjem edukativnih sadržaja na društvenim mrežama, čiji sadržaj prati više od 3000 osoba. Medicinski članci, u kojima se opisuju KVB s promjenjivim čimbenicima rizika, objavljuju se u rubrici „Jeste li znali?”. U nutricionističkim člancima, koji se objavljuju u rubrici „Zanimljivo”, opisuju se karakteristike pojedinih tipova prehrane, potom karakteristike te pravilan način pripreme određenih namirnica kako bi se očuvala njihova nutritivna vrijednost. Jelovnici se objavljuju u obliku fotografije pripremljenog jela te pripadajućeg recepta. Jelovnicima se želi postići uravnoteženi nutritivni unos baziran na tradicionalnim jelima naših krajeva zbog pristupačnosti, jednostavnosti i cijene. Dosad je izrađeno 38 medicinskih, 33 nutricionističkih i 15 farmaceutskih članaka te su sastavljena 52 jelovnika. Navedeni članci i jelovnici predstavljeni su u tiskanom obliku i distribuirani u zagrebačke domove zdravlja. Organizirali smo nekoliko javnozdravstvenih akcija tijekom kojih smo građanima mjerili krvni tlak, razinu glukoze i lipida u krvi, određivali SCORE2 rizik, provodili nutricionističko savjetovanje te pomoću dijagnostičkih vaga analizirali sastav tijela. ZAKLJUČAK: Budući da se veliki udio KVB može prevenirati, iznimno je važna edukacija opće populacije, što je i glavni značaj Projekta. Time se utječe na pojedinca, njegovu obitelj, zajednicu, ali i na financijsko rasterećenje zdravstvenog sustava te smanjenje opterećenosti zdravstvenog osoblja. Podrška dobivena putem društvenih mreža, pozitivni komentari i kritike motivacija su da projekt „Kuham za svoje srce“ nastavi djelovati i u budućnosti. INTRODUCTION: Cardiovascular diseases (CVD) are the most common cause of death in Croatia and represent a public health problem. There are more and more overweight people in our population, which combined with a lack of physical activity and inadequate nutrition increases the risk of developing CVD. The project “I cook for my heart” was created because students from the Cardiology Student Section of the Faculty of Medicine, University of Zagreb, and the Student Association of the Faculty of Food and Biotechnology PROBION recognized the importance of the interdisciplinary work of doctors and dieticians. AIM: To encourage people suffering from cardiovascular and associated diseases to change their lifestyle with the aim of prevention and alleviation of CVD. DISCUSSION: The implementation of the project began in 2021 with the publication of educational content on social networks. Medical articles describing CVDs with modifiable risk factors are published in the “Did you know?” column. The nutritional articles published in the “Interesting” column describe the characteristics of certain diet plans with the nutritional value of the ingredients. Menus are published in the form of a photo of the prepared dish and the corresponding recipe. The menus aim to achieve a balanced nutritional intake based on the traditional dishes of our regions due to accessibility, simplicity, and price. So far, 38 medical, 33 nutritional and 15 pharmaceutical articles have been prepared, and 52 menus have been compiled. The aforementioned articles and menus were presented in printed form and distributed to Zagreb health centers. We organized several public health actions during which we measured citizens’ blood pressure, blood glucose, and lipid levels to determine SCORE2 risk. The second part included nutritional counseling and body composition analysis using a diagnostic scale. CONCLUSION: Since a large proportion of CVD can be prevented, education of the general population is extremely important, which is the primary significance of the Project. This affects the individual and the community while providing financial relief to the health system. The support received through social media, positive comments and criticism are the motivation for the project “I cook for my heart” to continue working in the future.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti