Pregled bibliografske jedinice broj: 1273408
Geolingvistički pogled u čakavsku kuhinju – valjak za tijesto u čakavskim govorima hrvatskoga jezika
Geolingvistički pogled u čakavsku kuhinju – valjak za tijesto u čakavskim govorima hrvatskoga jezika // 4. Slovenski dialektološki posvet
Ljubljana, Slovenija, 2022. str. 20-20 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1273408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Geolingvistički pogled u čakavsku kuhinju – valjak
za tijesto u čakavskim govorima hrvatskoga jezika
(Geolinguistic view of a Čakavian kitchen: rolling
pin in Čakavian local dialects)
Autori
Horvat, Joža
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
4. Slovenski dialektološki posvet
Mjesto i datum
Ljubljana, Slovenija, 22.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
geolingvistika ; hrvatski jezik ; čakavsko narječje ; valjak za tijesto ; etimologija ; jezični dodiri ; motivacija
(geolinguistics ; Croatian language ; Čakavian group of dialects ; rolling pin ; etymology ; language contact ; motivation)
Sažetak
Leksička raznolikost hrvatskoga jezika posebno se dobro prepoznaje pogledom na lekseme iz kulinarskoga semantičkoga polja. U mjesnim govorima hrvatskoga jezika dijalektološkim su istraživanjima potvrđeni brojni nazivi sa značenjem ‘valjak za tijesto’, a u ovom izlaganju predstavit će se oni prikupljeni u mjesnim govorima čakavskoga narječja. Korpus obuhvaća primjere zabilježene tijekom terenskih istraživanja u odabranim punktovima te primjere ekscerpirane iz dijalektnih rječnika i znanstvenih radova s dijalektološkim temeljem (npr. lazajnik, lazajnica, lazanjur, pakljunača/pakljunaca/patljunača/patljunaca, baganela/vaganela/laganela, takalec, rodolo...). Jezična analiza provodi se na nekoliko razina. Proučava se etimologija prikupljenih naziva te se oni prema podrijetlu dijele na idioglotske i aloglotske, a u tom kontekstu istražuje se doseg i utjecaj jezičnih kontakata. Rezultati geolingvističke analize, odnosno podatci o prostiranju pojedinih leksema prikazuju se na zemljovidima. Usto se utvrđuje motivacija prikupljenih naziva. Prikaz rezultata omogućit će usporedbu s rezultatima stanja u ostalim narječjima hrvatskoga jezika, a popunjavanje cjelokupnoga mozaika doprinijet će poznavanju hrvatskoga kulinarskoga leksika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija